Kolet Janssen

auteur

Twintig frank

14 juli 2020

Opeens stop ik midden in mijn betoog. Ik zie de geamuseerde gezichten van de anderen. Ze zijn zo oud als mijn kinderen, besef ik opeens. Wat ik vertel, klinkt als je reinste Bokrijk voor hen.

Het was niet meer dan een voorbeeld, maar hoe meer details ik nodig had, hoe scherper ik besefte dat het allemaal volledig uit de tijd was. Dat het uitleggen meer energie zou kosten dan mijn voorbeeld in het beste geval aan duidelijkheid kon bijbrengen.

Ik zit op een vergadering uit te leggen hoe mensen vroeger voor iets extra’s spaarden door alle twintig frank-stukken die in hun portemonnee terecht kwamen, in een glazen pot te stoppen. Terwijl ik het vertel besef ik dat ik nog precies weet dat die twintig frank-stukken werden ingevoerd. Het was iets nieuws, iets geweldigs. Met munten kon je nu iets grotere uitgaven doen.

Dat ik zelfs de invoering van de twintig frank-stukken nog heb meegemaakt, maakt van mij in dit eurotijdperk een echte dino. De andere deelnemers hebben zelfs geen zakgeld gekregen in franken, laat staan een loon. Het komt voor hen in de buurt van dukaten of zilverlingen.

Ik zwijg. Hoe meer ik het probeer uit te leggen, hoe erger het wordt. Er valt niet aan te ontkomen. Ook als je probeert bij te blijven, zit de oude tijd in je herinneringen.

Typex en tintenkiller. Cassettes en de walkman. Skoebidoe en de hoelahoep. Wie het niet heeft meegemaakt, luistert er in het beste geval lichtjes geamuseerd en meewarig naar. Hoe het precies voelde, kun je alleen delen met wie het ook gekend heeft en het nog ergens in het geheugen van zijn lichaam heeft zitten. De hoelahoep op de bovenrand van je heup, de skoebidoe in je vingers.

Zoals mijn moeder vertelde over de lei en de griffel en wij daar stiekem om lachten. Papier was zoveel handiger! Nu lachen mijn kinderen als ik iets op een briefje schrijf, wat zij ergens op hun gsm opslaan. Ik laat ze lachen. Ooit zitten ze in hetzelfde schuitje als ik nu. Maar dan is mijn bootje al lang naar de overkant gevaren.

(Afb. van mnplatypus via Pixabay)

1 reacties op “Twintig frank”

  1. Beatrijs schreef:

    Herkenbaar Kolet. Een beetje weemoed ook.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.