Kolet Janssen

auteur

Van kindsbeen af

15 augustus 2023

Heel vaak lees je in een interview met een beroemdheid of in een biografie van iemand die iets groots heeft bereikt, dat hij al van kindsbeen af bezig was met waar hij later in zou uitblinken. Einstein maakte al als kind intrigerende raadsels. Olivia Newton-John trad al van jongs af aan op bij familiefeestjes. Reginald Moreels voelt zich al van kindsbeen af aangetrokken tot de christelijke waarde van opkomen voor de zwakken. Ministers waren vaak al van op de schoolbanken actief in het jongerenparlement of in een organisatie tegen armoede.

Maar ook op een lager niveau speelt de interesse en nieuwsgierigheid die je als kind voor iets hebt, vaak een doorslaggevende rol in je latere beroep of hobby. Een man in onze stad stelt een enorme collectie zoo-prullaria tentoon, omdat hij al van kindsbeen af bovenmatig geïnteresseerd was in dierentuinen. Een alom bewonderde vogelspotter was al als kind gefascineerd door trekvogels.

Zo’n steeds verder uitgebouwde interesse is een voordeel. Je wordt ongemerkt jaar na jaar meer een expert. Je bouwt een voorsprong op die je niet zomaar met een cursus kunt inhalen. Je raakt helemaal thuis in een gebied waar andere mensen slechts van op afstand iets van afweten.

Ik bestudeerde als kind al uitvoerig het brandende godslampje in onze kerk, om te achterhalen wie God was. Later ondervroeg ik op de speelplaats mijn klasgenoten over hun godsbeeld. Ook een rare kronkel kan levenslang zijn.

Er is slechts één voorwaarde om te kunnen achterhalen waar de diepe interesses van een kind liggen: je moet van alles meemaken, maar je moet je ook af en toe mogen vervelen. Want dan komen de dingen bovendrijven, die je wilt meenemen uit al die ervaringen waaraan je wordt blootgesteld. Laat kinderen zich dus geregeld hartsgrondig vervelen. Dan gaan ze aan de slag met waar hun hart sneller van gaat kloppen en waarin ze zich helemaal willen verdiepen. Wie weet wat daar nog allemaal van gaat komen.

(Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash)

2 reacties op “Van kindsbeen af”

  1. An Goen schreef:

    Wat een geluk (o.a. voor ons) dat je die rare kronkel gehad hebt, Kolet!

  2. Trees Vandenbussche schreef:

    Lieve, grappige opmerking. Ik dacht iets in die richting, maar zou het niet zo fijn kunnen verwoorden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.