Kolet Janssen

auteur

Vertel het niet aan de kinderen

5 april 2022

‘Dat verhaal over die overspelige vrouw heb ik niet aan de kinderen verteld’, zegt een bezorgde oma me. ‘Dat krijg ik niet uitgelegd.’ Ze doet mee aan onze kinderwoorddienst.

Het evangelieverhaal van afgelopen zondag ging over Jezus die in het zand schrijft, terwijl de wetgeleerden een vrouw bij hem brengen die op heterdaad betrapt was op overspel. ‘Wie zonder zonden is mag de eerste steen gooien’, zegt Jezus. Het is een zin waaraan ook wij in onze tijd en in ons leven bijna elke dag een stevige kluif hebben.

Veel mensen vinden dit geen verhaal voor kinderen. Dat overspel, daar hoef je kinderen toch niet mee lastig te vallen?

Zelf vind ik het niet zo moeilijk. Gewoon een vrouw die seks had met een man met wie ze niet getrouwd was, meer is dat toch niet? Waarbij het altijd goed is om op te merken dat de man in kwestie blijkbaar niet moest opdraaien voor zijn foute daden.

Er zijn tegenwoordig heel wat andere dingen die ik liever voor kinderen zou willen verzwijgen. Beelden die ik hen zou willen besparen. De op straat liggende lijken van Boetjsa bijvoorbeeld. Mannen en vrouwen, oud en jong, ook kinderen, zomaar doodgeschoten. Met boodschappentassen en fietsen op de grond om hen heen. Met hun jas halfopen, hun armen weerloos gespreid, hun haren verwaaid op de koude aarde.

Hoe gaan we dat aan onze kinderen vertellen? Dat er mensen zijn die zoiets doen? Dat zelfs de veiligheidsraad van de Verenigde Naties hier niets tegen onderneemt? Hoe kunnen we onze kinderen nog zeggen dat ze niet bang hoeven te zijn? Er zal wel een rechtszaak komen, maar is dat genoeg?

Seks is voor veel mensen nog steeds moeilijk bespreekbaar met hun kinderen. Maar dat krijg ik hen allemaal nog wel uitgelegd, zelfs de zieke kantjes waartegen we hen willen beschermen. Maar kwaad en geweld van mensen die geen respect hebben voor een weerloos mensenleven, daar heb ik geen woorden voor.

(Afb. van Daniel Stuben via Unsplash)

3 reacties op “Vertel het niet aan de kinderen”

  1. alfons vansteenwegen schreef:

    mooie tekst Kolet.

    Alfons

  2. Annemie Belaen schreef:

    Mijn ervaring is dat kinderen veel meer aankunnen en begrijpen dan we denken.Ik ben soms verrast over hun wijze reactie.Het slechtste wat je kan doen is de dingen verzwijgen.Je moet ze wel in een aangepaste taal vertellen en uitleggen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.