Kolet Janssen

auteur

Vingerhoed

9 juli 2020

Voor het met de hand omzomen van een jeansbroek of het repareren van een losgeraakte knielap, heb je een vingerhoed nodig. In de loop der tijden was ik de mijne ergens kwijtgeraakt. Ik wist nog precies hoe het voelde als ik met mijn rechtermiddelvinger net dat beetje extra druk kon zetten om de naald doorheen de dikke stof te wurmen. Zonder vingerhoed lukte dat niet en dat was vervelend.

Op zoek naar een nieuw exemplaar stapte ik de winkel van de bekende keten met de gele knoop, inmiddels onverklaarbaar geruild voor het groene kiwischijfje, binnen. Ik speurde tussen de rekken, maar ik zag nergens een vingerhoed. Ik begon al te vrezen dat dit onooglijke maar uiterst nuttige werktuig in onbruik was geraakt (zoals de koffiemolen en de molensteen).

Maar de vriendelijke winkelmevrouw die ik aanklampte, stelde me meteen gerust. Uit een diep rek tegen de zijwand haalde ze wel zeven lange plastic hulzen, elk gevuld met een andere soort vingerhoeden. Mijn mond viel open. ‘Ik heb maar een simpele vingerhoed nodig’, hakkelde ik. Maar ze nam me mee naar een grote tafel en begon de verschillende vingerhoeden te etaleren. Een voor een mocht ik ze passen. De ene was te zwaar, de andere te smal. Ik wilde liefst een metalen vingerhoed. Het model dat me het meest aanstond was veel te groot. Maar twee hulzen verder vond ik de perfecte vingerhoed: sterk en blinkend, als een extra vingertopje, een hoedje voor mijn rechtermiddelvinger. Ik bedankte de vrouw voor haar moeite.

Voor 2,25 euro was mijn nood gelenigd. Was het leven maar altijd zo eenvoudig! ‘Zie je wel dat het nodig was om al die vingerhoeden te laten zien’, zei de winkelmevrouw fijntjes. ‘Elke vinger is verschillend!’

Ze had gelijk. Wat een wijze uitspraak! Pas bij het naar buiten stappen, met de vingerhoed veilig weggestopt in mijn portemonnee, viel mijn oog op de naam van de winkel: Veritas. Ik had het kunnen weten. De waarheid ligt soms gewoon voor het rapen tussen borduurgaren, kousen en vingerhoeden.

(Afb. van Jacqueline Macou via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.