Kolet Janssen

auteur

Vriendelijkheid

24 oktober 2023

Met vriendelijkheid kom je een heel eind. Dat kun je elke dag ervaren en je hoeft daarvoor niet eens iets speciaals te doen.

Letterlijk betekent het woord vriendelijkheid dat je met iemand omgaat alsof hij je vriend is. Ook als dat dus niet het geval is. Maar door vriendelijk tegen iemand te zijn, giet je wat olie in de scharnieren van het sociale verkeer. De scherpe kantjes gaan eraf, je lokt menselijkheid uit door menselijk te zijn. Vriendelijkheid is namelijk besmettelijk: hoe meer je het verspreidt, hoe vaker je het ook terugkrijgt.

Wat betekent het om iemand te benaderen als een vriend? Dan doe je moeite om in een persoon het beste te zien en je neemt hem zijn stommiteiten niet kwalijk. Als we zo zouden kunnen omgaan met alle wildvreemde mensen die we elke dag op ons pad tegenkomen, zou de wereld er inderdaad heel anders uitzien!

Vriendelijkheid zit op de ladder van sociaal gedrag ergens tussen hoffelijk zijn en lief zijn. Vriendelijk zijn kun je tegen iedereen. Een vriendelijke lach, groet of opmerking kleurt je dag.

‘Wees vriendelijk tegen de mensen, want je weet niet welk gevecht ze leveren’, hoorde ik onlangs iemand zeggen. In plaats van bij een kleine botsing of confrontatie meteen in de verdediging te schieten, zou het een fijne oefening zijn om daaraan te denken.

Een goede vriend van mij, Thei Noukens, schreef een tijdje geleden een boek* over vriendelijkheid. Gelukkig is hij zelf ook een buitengewoon vriendelijk iemand, dus ik begreep meteen waarom deze waarde hem fascineerde. Hij is als geen ander een ervaringsdeskundige en hij ervaart elke dag hoe sterk vriendelijkheid werkt om de wereld beetje bij beetje te veranderen.

*Thei Noukens, ‘Vriendelijkheid: Het hart van zelfstandig ondernemen’ thei.noukens@telenet.be, €15.

(Photo by Wouter Naert on Unsplash)

2 reacties op “Vriendelijkheid”

 1. thei noukens schreef:

  kolet, ik voel me heel diep blij sinds drie minuten..
  en het zal nog wel een tijdje duren…ondanks lage rugklachten.
  dankjewel;, voel me ook wat verlegen.
  thei

 2. Frans schreef:

  Mooi in de markt gezet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.