Kolet Janssen

auteur

Weer of geen weer?

4 februari 2021

Er was een tijd dat het me nauwelijks kon schelen wat voor weer het was. Ik werkte binnen en sprong pas op de fiets als het droog was. Met vrienden in de tuin kunnen zitten was een extraatje, maar niet noodzakelijk om de afspraak te laten doorgaan. Meestal ontmoetten we elkaar gewoon binnen, ’s avonds, bij een etentje of een glas wijn. Alleen op woensdagmiddag wilde ik zon, om met kleinzoon naar de speeltuin te kunnen gaan.

Nu hangt elke afspraak met familie en vrienden af van het weer. Onze normen voor wandelweer zijn inmiddels behoorlijk opgerekt. Zolang het niet stortregent, houdt de regen ons niet tegen, want ‘we smelten niet’. Bij stevige wind verplaatsen we ons parcours naar meer beschutte gebieden. Onze stapschoenen zijn nog geen enkele winter zo veel gebruikt. We weten hoe we veilig doorheen modderstroken moeten schuifelen en we gebruiken onze mondmaskers vaak tegelijk dankbaar als sjaal.

We maken afspraken en houden ons hart vast als de datum dichterbij komt. Zal het niet al te guur zijn? Hoelang kunnen we buiten gelukkig blijven als de temperatuur rond het vriespunt schommelt? Waar vinden we opnieuw een wandelgaatje in de agenda’s als de regenvlagen echt te gortig zijn?

Naar het weerbericht luisteren we met steeds meer eigenbelang en we voelen ons persoonlijk geviseerd als het tegenvalt. Een fruitboer met een weide vol kwetsbare bloesembomen kan niet bezorgder zijn dan wij. Regelmatig stelt het weerbericht ons zwaar op de proef. Onlangs voorspelden ze ons zonder verpinken: ‘In de voormiddag veel regen, en in de namiddag buien.’ Het was om te lachen als het niet zo uitzichtloos was. De buienradar hielp ons de juiste momenten van de buien in te schatten en daar tussendoor te slalommen, voor zover mogelijk. We worden er steeds beter in.

Misschien moeten we ons een weerhuisje aanschaffen, met zo’n mannetje en vrouwtje die afwisselend naar buiten komen bij regenweer of zonneschijn. In gepersonaliseerde versie liefst, met onze looks en onze namen erbij. Zodat we toch iets hebben om mee te lachen.

(Afb. van Marc Pascual via Pixabay)

1 reacties op “Weer of geen weer?”

  1. ina stabergh schreef:

    Dit is wel een heel mooie en ook zo herkenbare tekst. Echt wel een doordenkertje. Dankjewel!
    groetjes van Ina en Fred

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.