Kolet Janssen

auteur

Wereldmensendag

8 oktober 2023

Onlangs, op de feestdag van Sint-Franciscus, was het weer Werelddierendag. Op Facebook zie je dan nog meer foto’s van katten en honden dan anders. Sommige mensen vertroetelen hun huisdier een beetje extra. We staan met zijn allen even stil bij het grote geluk dat er dieren zijn op aarde. Niet alleen omdat we hen nodig hebben, maar vooral omdat het een stuk minder eenzaam is.

Stel je voor, dat de mensen de enige levende, bewegende wezens zouden zijn op aarde. Dat alle bossen, alle zeeën en woestijnen, alle bergketens en vlaktes volkomen leeg zouden zijn. Dat er niemand zou lopen, kruipen, vliegen of zwemmen behalve de mens. Wat zouden we veel missen!

Toen ik na twaalf jaar eindelijk een broer kreeg, herinner ik me nog glashelder hoe blij ik was dat ik voortaan niet meer alleen was. Om mijn ouders te trotseren of ooit voor hen te zorgen. Om herinneringen aan onze kinderjaren op te halen. Om te vergelijken wat we gemeenschappelijk hebben en waarin we verschillen.

Precies zo blij zullen de dieren geweest zijn met de mensen. Nooit meer alleen om aan het sterke verlangen van onze schepper te voldoen. Iemand om samen de aarde te bewonen en ervan te genieten.

Voor ons zijn de dieren wezens om te bewonderen en soms om vriendschap mee te sluiten. Om onszelf mee te vergelijken en te zien waarin we overeenkomen en waarin we verschillen. Om ons bewust te zijn van de pijn die we hun vaak aandoen. Om te hopen en te geloven dat er ooit een tijd komt waarin we samen in vrede kunnen leven.

Zouden de dieren ook Wereldmensendag vieren? Een dag waarop ze dromen dat er geen vijandschap meer is tussen mens en dier. Een dag waarop ze uitkijken naar mensen die verantwoordelijk omgaan met de aarde en de natuur. Een dag waarop ze de mensen vergeven omdat ze het vaak zo stom aanpakken. Een dag waarop dieren en mensen familie kunnen zijn van elkaar.

Misschien is het wel op dezelfde dag als Werelddierendag. Want Franciscus droeg de dieren in zijn hart, zoals zij wellicht hem in hun hart droegen. Hij was zijn tijd ver vooruit.

(Kerknet.be 8 oktober 2023, Photo by Nigel Cohen on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.