Kolet Janssen

auteur

Werken en vakantie

8 juli 2019

Mijn kleinzoon van bijna zes probeert aan hoog tempo te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Soms loopt hij al voor op mij, maar af en toe kan ik hem nog iets uitleggen. Ik besef haarscherp dat de rollen weldra omgekeerd zullen zijn.

‘Oma, moet je betalen als je ergens gaat werken?’ vroeg hij me onlangs.

Werken is voor hem een soort voorrecht dat hoort bij de grotemensenwereld, net zoals autorijden, een huis hebben en getrouwd zijn. Het lijkt hem dus niet onlogisch dat je daarvoor moet betalen.

Goed dat het verbond van ondernemers hem niet bezig hoort, ze zouden nog op ideeën komen. Ik vertel hem dat je meestal juist geld krijgt als je ergens gaat werken en dat papa’s en mama’s daarmee alles betalen wat je nodig hebt om te leven. Hij knikt bedachtzaam bij die informatie.

‘Dan ga ik er later voor zorgen dat iedereen werk heeft’, zegt hij beslist. ‘Dan is er niemand nog arm.’

Het is dapper, al klinkt het vrij liberaal. Ik bespaar hem een uitleg over inkomensverschillen en solidariteit. Een oma moet nog iets van wijsheid overhouden voor later.

Werken is niet altijd alleen maar een voorrecht, dat ervaren we allemaal. Er zitten vaak ook vervelende kantjes aan, er is sleur of frustratie, er is de stress van werkdruk en deadlines. Maar tegelijk is het natuurlijk geweldig om werk te hebben waarin je je kunt uitleven en waarmee je geld verdient. Misschien staan we daar soms te weinig bij stil.

En werken is ook zo fijn, omdat je dan af en toe echt vakantie hebt. Blijkbaar hebben wij mensen contrasten nodig om echt van iets te genieten: dag en nacht, winter en zomer, werk en vakantie.

Rust is vooral heerlijk als er voordien drukte was, en omgekeerd. Alleen zijn kan fijn zijn na een tijd in goed gezelschap. Enzovoort.

Alleen God is er altijd. Altijd anders, vaak verrassend. Soms als een basso continuo op de achtergrond. Soms als een hoge noot midden in ons leven. Vaak als een warme mantel om ons heen.

Ik wens jullie allen een wonderlijke vakantie toe vol tegenstellingen.

(Afb. van Michal Jarmoluk via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.