Kolet Janssen

auteur

Zuster Magdalena

1 maart 2022

Onze jongste pleegdochter was nog een piepkleine baby toen ze arriveerde in het kindertehuis. Ze was ondervoed en verdroeg enkel nog suikerwater. Haar moeder maakte destijds een heel zware periode door en kon niet voor haar zorgen. De baby reageerde nauwelijks, was heel angstig en moest zowat elk halfuur gevoed worden.

De zuster die de ziekenboeg van het kindertehuis leidde, heette zuster Magdalena. Ze kwam uit Oekraïne en had een zwaar accent. Zij kreeg de kleine baby onder haar hoede. Dag en nacht, voor meer dan een jaar, lokte zij het babymeisje naar het leven. Eerst met suikerwater en zachte woordjes in het Oekraïens. Later met melk en fruitpapjes en eindeloze zorg. Met liedjes en knuffels, met badjes en telkens ’s nachts opstaan als de baby om aandacht vroeg.

Pas na lange tijd mocht onze toekomstige pleegdochter naar de leefgroep waar haar broers al woonden. Maar er ging geen dag voorbij dat ze niet even terugkwam naar zuster Magdalena. Ze noemde haar ‘Nena’. Voor de zuster was zij het kindje dat ze nooit had gehad. Voor onze dochter was Nena meer dan een mama.

Enkele jaren later kwamen de drie kinderen bij ons wonen. Zuster Magdalena huilde. Tegelijk was ze blij voor het meisje en de kansen die ze zou krijgen. Ze gaf de kinderen prachtig versierde houten paaseieren mee en ingekaderde geborduurde kruisjes. Wij zochten haar nog af en toe op. Telkens hamerde ze erop dat we de kinderen vooral Frans moesten leren, want dat hadden ze volgens haar nodig in het leven. Wij verzekerden haar dat het goed met hen ging.

Zuster Magdalena was heel gelovig. Jaren geleden, tijdens een andere oorlog, was ze gevlucht en in ons land terechtgekomen. Soms vertelde ze erover, verwarde flarden in dat moeilijk verstaanbare Nederlands van haar. Haar hele leven bleef ze beducht voor de communisten.

Zuster Magdalena is al jaren geleden gestorven. Het is goed dat ze deze oorlog niet meer meemaakt. Het zou haar veel verdriet hebben gedaan.

Maar ik leef mee met de mensen van Oekraïne. Want aan de zorg van een van hen heb ik een blije dochter te danken. En dat is onbetaalbaar.

2 reacties op “Zuster Magdalena”

  1. Frieda Kempeneers schreef:

    Wat een mooie, ontroerende tekst,Kolet.
    En wat een geluk voor Kristien dat Nena en jij in haar leven gekomen zijn!
    Veel liefs,Flor en Frieda

  2. angoen schreef:

    Je hebt een kostbare band met Oekraïne, Kolet, het is ontroerend!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.