Kolet Janssen

auteur

Ajuinen en sjalotten

7 december 2023

‘Als er in een recept bij de ingrediënten een ajuin staat, kies ik meestal voor een sjalot’, vertelt een bekende kok in een interview. ‘Waarom zou je cava drinken als er champagne is?’

Ik denk erover na. Wist ik veel dat sjalotten zoveel meer tasty zijn dan hun alledaagsere uienbroeders! En is het dan inderdaad beter om steevast te kiezen voor de meer exquise versie?

Geen doordeweekse broek, maar je beste exemplaar uit de kast. Geen tingeltangelmuziek van wat toevallig op de radio is, maar een welbewust gekozen cd die je altijd opnieuw begeestert. Geen fantasieloze boterham met kaas, maar een lunch versierd met kerstomaatjes en komkommer. Geen geestdodend tv-programma, maar een film of een docu die je al lang wil zien. Geen hersenloos geklets met je huisgenoten, maar een afspraak met een bijna uit het oog verloren vriend(in). Enzovoort.

Het enige probleem is dat je er zo moe van wordt om altijd je beste beentje voor te zetten. Soms wil je weleens gewoon ajuinen eten, zonder culinair hoogstandje. Bovendien vrees ik dat ik in veel gevallen voor mijn omgeving eerder een ajuin dan een sjalot ben. En dan ben ik al lang blij dat mijn vrienden en buren niet altijd hoge eisen stellen.

Excelleren is prima, zolang het niet de norm is. Ik wil af en toe best schitteren of sprankelen. Als ik voor de rest van de tijd gewoon mijn eigen doordeweekse zelf mag zijn.

(Photo by Tom Hermans on Unsplash)

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.