Kolet Janssen

auteur

Alternatief

6 december 2020

‘Ik moet wel met de auto naar Brussel, ik heb geen alternatief’, zei de vrouw op de radio. Ze was boos omdat het door de slimme kilometerheffing voor haar misschien opeens een stuk duurder zou worden om met de auto in Brussel te rijden.

Maar als er iets is wat we geleerd hebben in de voorbije coronamaanden, is het precies dat er altijd een alternatief is. We dachten allemaal dat het onmogelijk was om winkels en bedrijven te sluiten. Maar als het moet, dan moet het. En dan moeten we de mensen helpen die eronder lijden. Wie hield het voor mogelijk dat de scholen ooit zouden dicht gaan? Maar het kon toen niet anders, dachten we, en dus vonden duizenden leraars andere manieren uit om hun leerlingen te begeleiden. Zelfs de kerken moesten dicht en ook daar bedachten mensen online gebedsmomenten, digitale preken of andere vormen om elkaar nabij te zijn. Op al die plekken was het vooral zaak om ervoor te zorgen dat er niemand uit de boot viel.

Er is dus altijd een alternatief. Ook al vinden we dat alternatief op het eerste en tweede zicht niet leuk. Ook al is het niet hetzelfde en blijft het behelpen. Ook al moet je soms grondig je leven opnieuw bedenken. Voor een belangrijk doel moeten we bereid zijn om dat te doen.

De advent is bij uitstek de tijd om daarmee bezig te zijn. Want met de komst van Jezus in onze wereld, willen we elke dag het Rijk van God helpen groeien. En af en toe moeten we halt durven zeggen tegen iets wat daar radicaal tegen ingaat. Onrecht of misbruik in al zijn vormen.

En ook al hebben we dan wellicht geen nachtmis en geen grote kersttafel, toch blijft Kerstmis overeind. Lang geleden is er iets nieuws begonnen. En met elk klein gebaar brengen we Gods droom dichterbij. Leve de alternatieven!

(Kerknet.be 6 december 2020)

1 reacties op “Alternatief”

  1. Gerda schreef:

    hoopgevend alleszins.
    Het is fijn zoiets te mogen, kunnen, lezen.
    Dank je wel voor het lichtje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.