Kolet Janssen

auteur

Batterijen

7 juli 2020

In de zomervakantie zeggen mensen het aan de lopende band: dat het tijd is om de batterijen weer op te laden. Het is een uitdrukking waaraan ik altijd een hekel heb gehad.

Want mensen zijn geen machines. We werken niet op batterijen. Als het zo simpel was, kon je iemand met een burn out gewoon een week lang aansluiten op een of andere superenergie en klaar is kees.

Hoe laden mensen zogezegd hun batterijen weer op? Door even niks te doen of alleen dingen waar ze zin in hebben. Door te genieten van mooi weer, een prachtig landschap, goed gezelschap. Door het werk even het werk te laten zijn. Maar een welomschreven methode die voor iedereen werkt, blijkt er niet te zijn.

Ik heb geen batterijen. Maar ergens vanbinnen brandt er een vuurtje dat mij warm houdt. Het geeft me de kracht om voor iets te gaan dat ik de moeite waard vind. Het laat mij toe om (soms) aardig en attent te zijn voor anderen. Het maakt me nieuwsgierig en enthousiast. Het geeft me energie om me in iets vast te bijten.

De coronacrisis heeft ons allemaal moe gemaakt. Eerst en vooral de mensen die de ziekte echt onder de leden hadden. Soms duurt het maanden voordat ze hun energie weer terug hebben. Maar ook de anderen voelen zich soms onverklaarbaar uitgeput. We hebben ons allemaal in sneltempo moeten aanpassen aan een wereld die slechts van ver leek op wat we gewoon waren. We maakten ons zorgen over onszelf en over wie ons lief is. We probeerden niet te veel te denken aan de onzekere toekomst. En ook al is het nu wat normaler, toch gaat die zorg nog altijd verder.

Ons vuurtje heeft nood aan extra brandstof. We moeten het brandend houden met stevig brandhout, zodat het niet gaat smeulen of wegkwijnen. We zoeken verbinding met andere vuurtjes om ons aan elkaar te warmen. We gaan op zoek naar wat ons eerste vlammetje ontstak, wat ons ten diepste bezielt. Schoonheid, goedheid, wijsheid. Daarvan drinken we met grote teugen.

We weten niet welke stormen er nog op ons afkomen en of ons vuurtje daartegen bestand zal zijn. Maar als we het droog houden, het beschutten tegen de wind en een voorraadje brandstof aanleggen, komen we al een eind. En daar is de vakantieperiode een geweldige tijd voor.

1 reacties op “Batterijen”

  1. Brigitte schreef:

    Mooi Kolet! Ik wens je veel brandhout deze zomer! Liefs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.