Kolet Janssen

auteur

Bidden om bescherming

24 mei 2020

Het is iets heel ouds, in alle godsdiensten en ook in de onze: als we in nood zijn, bidden we om bescherming. Ooit probeerden gelovigen op die manier hun god te overreden om hen te redden uit gevaar, om in te grijpen in de natuurwetten. Trouwe gelovigen zouden altijd genezen van gevaarlijke ziektes en niet getroffen worden bij stormen, aardbevingen en andere rampspoed. Dat geloven wij met zijn allen – gelovigen en ongelovigen – al lang niet meer.

Ik probeer me wel eens in te denken hoe het zou zijn als opeens uit onderzoek zou blijken dat corona nooit goede katholieken treft, maar ik ben er vast van overtuigd dat zoiets helemaal verkeerd zou uitpakken. Het is gelukkig niet aan de orde.

In landen ver weg hoor je weleens dat kerkelijke leiders ervan overtuigd zijn dat de kerkgebouwen niet gesloten hoeven te worden, omdat je nooit ziek kunt worden in de kerk. Maar daar is in onze streken geen sprake van. Gelovigen houden zich net zo goed aan de coronaregels als alle andere mensen.

Waarom bidden we dan nog? En wat betekent het als we bidden om bescherming bij corona? Bidden we dat wij het niet hoeven te krijgen en onze buren wel? Bidden we dat het virus als bij toverslag zou verdwijnen? Geloven we in feite wel dat onze God zich met een virus gaat bemoeien?

Als ik bid voor iemand van wie een geliefde is gestorven, bid ik niet dat zijn of haar verdriet plots zou verdwijnen. En al helemaal niet dat de geliefde zou terugkomen uit de dood. Ik bid om goede mensen die hem of haar zullen omringen met aandacht, geduld en lieve zorgen. Ik bid om moed om zelf een van die mensen te zijn. Ik bid dat de Geest van God in ons blijft wonen, zodat we samen een zachte deken van troost kunnen leggen rond alle mensen met pijn en verdriet.

Zo is het ook bij corona. Ik bid om troost voor iedereen die ermee wordt geconfronteerd en kracht voor wie met zieken werkt. Ik bid om zachtheid en wijsheid die zo dikwijls het verschil maken tussen menselijk en onmenselijk. Ik bid om moed voor iedereen die kan steunen en troosten. Ik bid om doorzettingsvermogen voor wie zoekt naar uitkomst uit deze pandemie. Ik bid om tonnen mildheid om samen te blijven horen ondanks al onze verschillen. En dat allemaal samen is de bescherming waarom ik God vraag.

Bidden verandert misschien niet meteen de wereld, maar het verandert zeker en vast onszelf. En als we dat allemaal samen doen, verandert de wereld toch wel een beetje.

(Kerknet.be 24 mei 2020, afb. van StockSnap via Pixabay)

1 reacties op “Bidden om bescherming”

  1. 1937av1945 schreef:

    Zeer mooie en duidelijke uitleg!
    Bedankt Kolet!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.