Kolet Janssen

auteur

De knop

14 mei 2024

In het huis waar ik af en toe vrijwilligerswerk doe, is er bij de deur naar de uitgang een knop, waarmee je tegelijk alle verlichting van het hele huis in één beweging kunt uitschakelen. Het heeft even geduurd voordat ik het bestaan van die knop had ontdekt. Voordien liep ik bij het weggaan steevast naarstig door de hele ruimte en schakelde plichtsbewust alle lampen een voor een uit.

Maar dat hoeft nu dus niet meer. Met één knop bedien ik alle lampen tegelijk. Het voelt als een subtiele vorm van luxe.

Stel je voor dat je zo’n knop zou hebben voor allerlei tijdrovende en vervelende klusjes in je leven. Waarmee je tegelijk een hele rayon van dagelijkse problemen zou kunnen afhandelen. Een knop om al je administratie te regelen. Een knop om alle planten in je tuin gelukkig te maken. Een knop om je kleerkast uit te mesten van spullen die je nooit meer aantrekt. Een knop om alle restjes in je koelkast om te toveren tot een eenvoudige en voedzame maaltijd. Een knop om de was te sorteren voor en na de wasmachine. Een knop om je gedachtenflitsen meteen onder te brengen waar ze thuishoren: op een boodschappenbriefje, in een appje naar een vriend of familielid, in een tekstje voor een groter project. Een knop om het eindeloze gezeur in de media over sommige onderwerpen in de kiem te smoren.

Het enige probleem zou wellicht zijn dat ik te veel verschillende knoppen nodig zou hebben en dan zou vergeten welke knop waarvoor diende. Dan had ik weer een knop nodig om alle knoppen uit te zetten!

Ik vraag me trouwens opeens af of die knop ook in de omgekeerde richting werkt. Of ik er ook alle lampen in één klap mee kan aanzetten. Want een mens wil natuurlijk niet alleen maar dingen uitschakelen in zijn leven. Dat moet ik dringend eens uitproberen!

(Photo by mk. s on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.