Kolet Janssen

auteur

De liefste

14 februari 2021

Met Nieuwjaar vroegen mijn tantes elk jaar steevast of ze me misschien ‘een liefste’ (‘ne leefste’, in hun dialect) mochten wensen voor het nieuwe jaar. Ik lachte hun voorstel en hun oubollige formulering weg, want in mijn jonge jaren noemde je zo iemand ‘mijn lief’. Ik vind het nog altijd mooier klinken dan ‘mijn vriend’, want het is een stuk exclusiever.

Maar achteraf voel ik veel voor de benaming die mijn tantes gebruikten. Iedereen wenst zich in zijn leven wel zo iemand, die je ‘mijn liefste’ kunt noemen. En iedereen wil graag voor iemand de liefste zijn.

Elkaars liefste worden, zijn en blijven is altijd een avontuur. Vaak verloopt het niet zonder slag of stoot. Een vriend van ons was in zijn jonge jaren regelmatig ernstig op zoek naar iemand om zijn leven mee te delen. Telkens als hij op liefdespad ging, zei hij dat hij de strijdbijl weer had opgegraven. Wij vonden dat bijzonder grappig en volgden geamuseerd zijn hobbelige liefdesparcours. Waar wij dachten dat liefde je vooral moest overkomen, was hij ervan overtuigd dat je er actief en bewust werk van moest maken. Hij ging op veroveringstocht, bedacht strategieën om iemand in te palmen en hield de score bij van hoe het meisje in kwestie reageerde. En uiteindelijk overwon hij en veroverde hij het hart van de vrouw met wie hij nog altijd samen is.

Corona heeft ons – naast veel andere dingen – geleerd dat een dichtbije geliefde onbetaalbaar is. Het was vaak de enige beschikbare date die ons nog restte. Noodgedwongen brachten en brengen velen meer tijd door samen met hun geliefde: in lockdown, door thuis te werken, door het stilvallen van het verenigingsleven en de cultuurevenementen. En toegegeven: we raakten allemaal wel eens uitgekeken op elkaar. Veel stress, altijd maar uitgestelde hoop en weinig ontsnappingsmogelijkheden, het is niet het ideale recept voor een relatie.

Valentijn is dit jaar niet het feest om eindelijk eens iets met zijn tweeën te doen. Aan dat soort momenten hadden we de afgelopen maanden geen gebrek. Maar misschien kunnen we wel iets extra liefs doen. Als de mogelijkheden beperkt zijn, is de creativiteit het grootst. En tenslotte kent niemand onze liefste beter dan wij. Of het zou God moeten zijn natuurlijk, daar kan niemand tegen op. Maar hij gunt het ons beslist van harte om even zijn plaats in te nemen.

(Kerknet.be 14 februari 2021)

1 reacties op “De liefste”

  1. Noël Tobback schreef:

    God is liefde. 1Joh.4

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.