Kolet Janssen

auteur

De mantel der liefde

17 oktober 2021

‘Pas op dat je niet weer een glas breekt!’ roept onze vriendin haar man na terwijl hij bezig is om voor ons een drankje te halen. Er volgt een verhaal over een kleine onhandigheid met grote gevolgen.

‘Vertel je dat nu alweer?’ vraagt de man. Hij lacht, maar niet helemaal van harte.

Wij biechten uit solidariteit ook een aantal ongelukjes op.

Hoe makkelijk is het om ons te ergeren aan elkaar, om bij een tegenslag de ander de schuld te geven. Ik beken dat het ook bij mij haast een automatisme is.

Behalve die ene keer. Toen mijn man in het schemerdonker met zijn armen vol schone was, stomweg tegen een grote vaas botste. Voor onze ogen kantelde de vaas en brak in tientallen stukken. Een halve seconde lang waren we allebei sprakeloos. Onze prachtige vaas!

Tot ik, in een flits van wie weet welke geest, mijn armen om mijn man sloeg en met mijn hoofd tegen zijn borst zei: ‘O, wat jammer!’ We hielden elkaar vast om samen onze teleurstelling weg te slikken. De vaas was onherroepelijk kapot, maar iets veel belangrijkers was niet stuk te krijgen.

In de bijbel staat hoe Sem en Jafet, de zonen van Noach, hun vader uit eerbied met een mantel bedekten, toen hij op een dag dronken en naakt lag te slapen. De mantel der liefde heeft dus heel oude papieren en hij werkt nog steeds. Veel stommiteiten en fouten worden in de kiem gesmoord als iemand ze met de mantel der liefde bedekt. Al mag het nooit een excuus zijn om echt misdadige feiten onder de mat te vegen.

Toch is de mantel der liefde een krachtig wapen. En net als toen bij Noach werkt de mantel der liefde nog steeds in twee richtingen. Hij helpt voor wie een fout maakte of ‘in affronten’ viel, omdat hij niet wordt vastgepind op zijn beperkingen. Maar ook wie de mantel om iemand heen slaat, wordt er beter van. Die hoeft niet in een kramp van verwijten en beschuldigingen te schieten, maar kan aanvaarden dat niemand volmaakt is. Dat het leven vol scherpe kantjes zit. En dat alleen de liefde ons helpt om daarmee te leven.

Samen schuilen onder de mantel der liefde. Een leven lang. Ik wens het ons allen toe.

(Kerknet.be, afb. van Pasja1000 via Pixabay)

1 reacties op “De mantel der liefde”

  1. Noël Tobback schreef:

    Ik kijk vaak naar de vele en mooie mantels van Maria.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.