Kolet Janssen

auteur

De onvoltooide

1 november 2022

Er was een tijd dat ik me ergerde aan de vele verhuiswagens in onze buurt. Om de haverklap blokkeerde zo’n groot gevaarte de straat en moest je omrijden of je met je fiets over de stoep wurmen om op je bestemming te komen. Ik verzuchtte dan geregeld: ‘Wanneer zullen al die mensen eindelijk eens allemaal verhuisd zijn en op hun plek wonen? Dat kan toch niet blijven duren?’

Inmiddels weet ik beter. Het blijft inderdaad duren. De verhuizingen. De verbouwingen. De wegenwerken. De klimaatproblemen. De lucht- en watervervuiling. De files. Het vandalisme. De armoede. De verschillen tussen arm en rijk. De discriminatie van mensen die op een of andere manier tot een minderheid of een zwakkere groep behoren. De domme redeneringen. De hufterigheid. De botte machtswellust. Zover ik kan zien komt er geen einde aan.

Tot overmaat van ramp beginnen een paar gekken hier en daar een oorlog en laten alles helemaal in de soep draaien.

Ergens diep vanbinnen heb ik altijd gedacht of gehoopt dat er tegen het einde van mijn levensdagen een aantal grote problemen min of meer opgelost zouden zijn. Dat we overeenstemming zouden hebben gevonden over de aanpak. Dat we stilaan vooruitgang zouden boeken. Dat de ellende misschien nog niet helemaal achter de rug was, maar dat we toch al een eind in de goede richting zouden zijn opgeschoven.

Dat was zonder twijfel naïef, maar ik was zeker niet de enige. Nu begin ik stilaan te beseffen dat het niet zo zal gaan. Dat ik zal sterven terwijl de problemen nog welig bloeien. Dat we voor het ene probleem misschien halverwege een oplossing zullen zitten, maar dat er tegelijkertijd weer nieuwe problemen opduiken met nieuwe uitdagingen waaraan ik zelfs niet meer durf te beginnen.

Een leven is blijkbaar nooit voltooid. Het is moeilijk om dat zomaar te aanvaarden.

Gelukkig is ook de ‘Unvollendete’ prachtige muziek.

(Afb. van Enrique Meseguer via Pixabay)

1 reacties op “De onvoltooide”

  1. Brigitte schreef:

    Zo denk ik er ook over …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.