Kolet Janssen

auteur

De zegeningen van de oude dag

30 april 2023

Iedereen wil graag oud worden, maar niemand wil het zijn, zegt een bekende boutade. We kijken met een heel dubbelzinnige blik naar onze oude dag. Ik ben onlangs weer een jaartje opgeschoven en dat zet je onwillekeurig aan het denken.

Wat betekent oud zijn in onze tijd? Een periode van aftakeling en toenemende afhankelijkheid? Een tijd van eenzaamheid en het risico om een last te worden voor anderen? Dagelijks hoor je berichten over de groeiende vergrijzing in onze samenleving en de problemen die dat meebrengt. Een mens wordt er niet echt vrolijk van.

In de Bijbel daarentegen wordt een hoge leeftijd als een zegen van God beschouwd. Terwijl wij nu vooral focussen op het camoufleren van rimpels en het soepel houden van onze spieren, was ouderdom toen in se een respectabele staat.

Maar wat zijn precies de voordelen van ouder worden? Waarom zijn wij vooral bezig met het bestrijden van ouderdomskwalen? Voor alle duidelijkheid: daar is natuurlijk niets op tegen. Maar is er dan niets positiefs te zeggen over ouder worden?

Een kleine zoektocht en rondvraag levert me toch een paar pluspunten op.

Oude mensen kennen zichzelf beter. Ze weten wat ze waard zijn, waar ze goed in zijn en waar ze beter uit de buurt blijven. Dat maakt het makkelijker om ja of nee te zeggen op een vraag. Het scheelt bovendien een hoop tijd en gepieker. Omdat ze minder bezig hoeven te zijn met zichzelf, kunnen ze zich bovendien meer op anderen richten.

Oude mensen kennen hun eigen zwakheden maar al te goed en kunnen daardoor die van andere mensen beter begrijpen. In het beste geval zorgt dat voor meer geduld en mildheid. En voor meer geloof in mensen, omdat veel dingen uiteindelijk toch in een goede plooi vallen.

Oude mensen schrikken minder als er iets onverwachts gebeurt. Ze hebben al zoveel meegemaakt. Ze weten dat fantastische ervaringen je je hele leven bijblijven en dat verschrikkelijke momenten ooit weer zachter en hanteerbaarder worden. En dat de hele wereld meedanst op dat ritme.

Oude mensen zijn ook vertrouwder geworden met God. Ze hebben zijn trouw ervaren en weten dat hij er altijd zal zijn, voor hen en voor alle mensen op de wereld. Daarom kunnen oude mensen vaak dankbaarder zijn.

Misschien kan de oude dag zo toch echt een zegening zijn. Al komen mildheid, geduld en dankbaarheid niet vanzelf. Je moet er bewust naartoe groeien. Maar samen kunnen we proberen onze neuzen in de goede richting te zetten.

(Kerknet.be 30 april 2023, Photo by Nick Karvounis on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.