Kolet Janssen

auteur

Dit mag je niet gemist hebben!

2 maart 2020

Ik krijg elke week een mail op naam van mijn moeder met als titel: ‘Clothilde, dit mag je deze week niet gemist hebben.’ (Ja, mijn moeder heet tot haar grote fierheid Clothilde, en nee, mijn vader heette niet Clovis.)

Mijn moeder heeft in het woonzorgcentrum haar krantenabonnement behouden. Elke dag haar krant, dat is een traditie die ze terecht in ere wil houden. Omdat wij nu voor de betaling en het verlengen van het abonnement instaan, hebben we sindsdien ook een digitale band met haar krant.

In de mail volgt een opsomming van zeven artikels die ‘je misschien gemist hebt. Ze zijn exclusief voor jou als abonnee geschreven.’ Bovenaan staat een stuk over het coronavirus. Verder gaan alle artikelen over lokale schermutselingen: een vluchtmisdrijf, een elektricien die werd aangevallen tijdens het werk, een gekantelde carnavalswagen met een dodelijk slachtoffer en een broer die de eer van zijn zus verdedigde en daarbij zware klappen opliep.

Ik weet niet of mijn moeder die stukjes al gelezen heeft in haar dagelijkse krant. Wellicht wel. Veel van wat ze leest, vergeet ze weer. Heel wat dingen zijn voor haar steeds meer een ver-van-mijn-bed-show: de Brexit, de klimaatopwarming, de vluchtelingentrafiek, de drugscriminaliteit. Ze begrijpt steeds minder van wat er allemaal speelt in de wereld. Verkeersongevallen en misdrijven met geweld zijn dan heerlijk concreet.

Als ik me voor één keer zelf in de aangeprezen artikels verdiep, bekruipt me na lezing een gevoel van weerzin. Bah, wat leven we toch in een afschuwelijke wereld! Misschien is het beter om niet te veel te focussen op die zwarte gebeurtenissen in eigen buurt. Want er gebeurt natuurlijk net zo veel moois, al is daar veel minder van terug te vinden in de krant.

Ik besluit de uitgezochte artikels niet nog eens extra onder de neus van mijn moeder te duwen. Laat haar maar leven in de wereld van bingo en breien. Ze leest over de laatste storm en over de nieuwe ziekte en schudt haar hoofd. ‘Ik word hier niks gewaar van die wind’, zegt ze monter.

Laat die wekelijkse storm van miserie en geweld maar aan haar voorbijgaan. Volgens mij heeft ze niet veel gemist.

(Afb. Van Emilian Robert Vicol via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.