Kolet Janssen

auteur

Doekje

17 augustus 2021

‘Ik heb eindelijk weer eens kunnen bijtanken’, hoor je mensen geregeld zeggen. Dan hebben ze het erover hoeveel deugd de vakantie hen heeft gedaan. De stress en het gebrek aan zorgeloosheid van de afgelopen maanden speelde hen parten.

Het heeft hun ziel goed gedaan om er even tussenuit te zijn, om mooie dingen te zien, om opnieuw mensen te kunnen ontmoeten. Ik gun het hun van harte, maar ik blijf de beeldspraak vreemd vinden.

Mijn ziel is namelijk geen benzinetank. Ik voel me zelf dan ook geen voertuig.

Mijn ziel is meer een wapperend doekje. Een kleurig doekje in soepele, absorberende stof. Niet te groot, gewoon zo’n handig doekje voor alles en nog wat.

Als het leven zwaar valt, wordt het vaal en komen er kreukels in. Als het al te verkreukeld is, moet ik dringend gaan uitwaaien. Een fijne ervaring strijkt de plooien weer glad en maakt de kleuren weer sprankelend. Als mijn ziel veel heeft moeten opslorpen, moet ik haar soms een paar dagen lang uitspoelen. Zodat alles weer helder wordt.

Als ik navelstaar op kleine en grote problemen, hangt mijn ziel er slap en troosteloos bij. Dan moet ik haar luchten. In een bos of een beeldentuin. Ze snuift dan de geur op van hoop, schoonheid en goedheid. Aan het einde van zo’n dag voelt mijn ziel zich weer helemaal prima.

Dan wappert mijn ziel weer vrolijk hoog in mijn lijf. Dan kan ik ermee zwaaien naar wie ik ook ontmoet, omdat mijn ziel vanzelf overloopt.

Mijn ziel is echt een duizend-dingen-doekje van onverslijtbaar materiaal. En als er toch eens een slijtplek of een gaatje in komt, wordt het altijd weer gerepareerd. Met dank aan alle mensen om me heen en hun zorgzame handen.

(Afb. van Naomi Koelemans via Unsplash)

1 reacties op “Doekje”

  1. Hilde schreef:

    Zó mooi uit gedrukt . Deze tekst ga ik regelmatig nodig hebben : als mijn ziel nodig moet verzorgd en gelouterd worden , én als ik mijn ziel wil laten weten hoe goed ze het doet .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.