Kolet Janssen

auteur

Draaien

14 september 2023

Kleindochter zit op mijn arm terwijl we kijken naar een hijskraan van de bouwwerf in de buurt. Opeens begint de kraan te draaien, heel langzaam en statig. ‘Kijk, de kraan draait!’ zeg ik. Kleindochter kijkt haar ogen uit.

Na een poosje draait de kraan weer terug naar de eerste positie. ‘Ze draait weer’, zeg ik.

Plots wurmt kleindochter zich uit mijn armen. Ze wil op de grond staan. Met een triomfantelijke blik strekt ze haar armpjes en begint ze rond haar eigen as te draaien. Ik snap meteen wat ze doet. ‘Jij kunt ook draaien!’ lach ik. Ze lacht mee en rent dan naar haar loopautootje. Terwijl ze mij aankijkt, draait ze verwoed aan het kleine stuur. ‘Ja, je kunt ook draaien met het stuur van de auto!’ stem ik in.

Drie vormen van draaien achter elkaar. Kleindochter is de koning te rijk, nu ze weet waar haar nieuwe woord allemaal bij hoort. Ze speelt weer carrousel met zichzelf, draait aan het stuurtje van de auto en wijst naar de draaiende hijskraan.

Draaien is leuk. Bijna alles kan draaien. Wacht, kent ze niet ook nog een liedje van ‘handjes draaien’?

Later op de dag zijn we in de speeltuin. Daar staat de molen waarop kleindochter zich rond laat draaien. Ze krijgt er niet genoeg van.

Het is altijd een feest om jonge hersentjes te zien werken. Straks gaat kleindochter naar de ouderwetse paardjesmolen op de kermis. Nog meer draaien en zwaaien naar oma die op de grond blijft staan. Zo vindt kleindochter beetje bij beetje haar draai in het leven.

(Photo by Alex Streif on Unsplash)

1 reacties op “Draaien”

  1. thei noukens schreef:

    had dat ik eerder geweten, was ik meer naar draaimolens gaan kijken met onze kinderen en kleinkinderen. thei

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.