Kolet Janssen

auteur

Duif

21 april 2022

De duif is het symbool van de vrede. Maar niet meer voor ons.

Sinds enkele dagen zijn wij verwikkeld in een intensief gevecht met een duivenpaar. In de boom op de stoep voor ons huis zit sinds vorig jaar een duivennest. Daarin broedde toen een duivenpaar hun eitjes uit. Ze kwamen heel laat aan, toen de zomer al lang aan de gang was.

Het lege nest heeft de winter overleefd. Maar het duivenpaar (of is het een ander?) verkiest dit jaar bij nader inzien de vensterbank boven onze voordeur. De boom op onze stoep heeft immers nog geen blaadjes en ze willen niet te kijk zitten.

‘Roekoe, roekoe, roekoe!’ klonk het op onze eerste verdieping. Toen wij erachter kwamen waar dat geluid vandaan kwam, zat er al een duivin te oefenen in de hoek van onze vensterbank. Haar duivenpartner haalde een voor een de takjes van het oude nest uit de boom en schikte ze in een slordige cirkel op onze vensterbank.

Wij besloten de strijd aan te gaan. Een eerdere ervaring op ons balkon eindigde in een lange schoonmaaksessie en dat wilden we vermijden. En ditmaal zouden de gasten voor onze voordeur de duivenkwak op hun hoofd of kleren krijgen, dus dat was een extra argument. We legden een zware fietsketting en een hoop potscherven op de vensterbank en haalden de takken weg. Maar de duiven sjouwden de ketting omlaag en begonnen opnieuw. Twee dagen lang bleven we waakzaam. Nu klinkt het ‘roekoe’ uit een andere richting en zijn we – hopelijk – van onze duivenvrienden verlost.

Het blijft altijd een beetje wreed om nestelende dieren tegen te werken. Hoe dan ook bewonderen we de vasthoudendheid en de inzet bij het verslepen van al die takken. Telkens helemaal opnieuw beginnen, het deed ons denken aan al die vluchtelingen overal. De vogels wegjagen werd zo extra pijnlijk.

De blaadjes van de boom voor ons huis worden elke dag groter. Binnenkort is het oude nest weer helemaal beschut. ‘Gewoon een weekje geduld, dan kunnen jullie weer in de boom nestelen’, roepen wij. Maar zij zijn ongeduldig en kunnen niet wachten. Het zijn net mensen.

(Afb. van The Other Kev via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.