Kolet Janssen

auteur

Echte liefde is…

1 juli 2021

Onlangs waren we voor het eerst sinds lange tijd weer eens op restaurant met vrienden. En zoals dat gaat, doken er tijdens de gesprekken allerlei verhalen van soms heel vroeger op. Onze vriend haalde net adem om uitgebreid en met overgave aan een van zijn succesverhalen te beginnen, toen zijn vrouw een beetje verveeld voor zich uit keek en iets mompelde van ‘Heb je dat al niet verteld?’

De man onderbrak zijn aanhef van het verhaal en keek zijn echtgenote liefdevol aan. ‘Schatje, je weet toch hoe het is’, zei hij. ‘Echte liefde is luisteren naar de verhalen van je partner die je al dertig keer hebt gehoord en doen alsof het de eerste keer is.’

We schoten met zijn vieren in de lach. We herkenden het allemaal en gunden elkaar het plezier van het vertellen van misschien tot op de draad versleten verhalen, die telkens een beetje smeuïger werden. Een goed verhaal verveelt nooit, en er valt altijd nog wel een nieuw detail aan te ontdekken.

Partners met een langdurige relatie kennen elkaar en elkaars verhalen door en door. Ze doorzien de zwakke punten van het verhaal en voelen feilloos aan waarmee de ander wil scoren. Maar dat hoeft geen bron van ergernis te worden. Het zorgt vaak ook voor vertedering. In het volle besef dat het altijd wederzijds is, dat iedereen zijn of haar vaste repertoire heeft.

Soms kan het natuurlijk echt even te veel worden. Maar dan kun je altijd nog gauw iets anders gaan doen. Naar het toilet gaan bijvoorbeeld, in de hoop dat het verhaal is afgerond als je terugkomt. Of hier en daar een aangeefzinnetje plaatsen om het tempo niet te laten verslappen. Trouwe partners worden daar op de duur heel bedreven in.

De kunst van samen oud worden bestaat uit vele aspecten. Elkaars verhalen verdragen en koesteren is daar slechts een van.

(Afb. van Grant Wood, foto van Wikilmages via Pixabay)

1 reacties op “Echte liefde is…”

  1. Noël Tobback schreef:

    “Wat is het goed aan t hart van zacht verliefd te zijn.” KvdW

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.