Kolet Janssen

auteur

Een beetje dom

7 maart 2024

Vlak voordat ik mijn kleindochter in bed wil stoppen voor haar middagdutje, zie ik onderaan de slaapzak twee dikke bobbels. Ik heb haar net het verhaaltje voorgelezen van Uil die bang was voor zijn eigen voeten in het donker, dus ik voel even aan de bobbels. ‘Zijn dat zijn de voetjes van Eva?’ vraag ik.

Ze lacht. ‘Pantoffeltjes! Moeten uit!’ roept ze uit. ‘Oma beetje dom!’

Ik ben inderdaad vergeten haar pantoffeltjes uit te trekken. We herstellen het euvel.

Als ik weer naar beneden loop, voel ik nog haar pret om te kunnen zeggen: ‘Oma beetje dom!’ Het is als een kleine omhelzing: ze wijst me op mijn fout, maar ze vergeeft het me al meteen.

Wat zou het leven zalig zijn als we dat wat vaker tegenover elkaar konden uitspreken, in alle liefde en relativering: ‘Jij was een beetje dom!’ In het volle besef dat we regelmatig zelf in die situatie zitten. Het klinkt zoveel hartelijker en sympathieker dan ‘Het is niets’ of ‘Geen probleem’. Kunnen erkennen dat je zelf fouten maakt en dat ook de mensen om je heen dat doen, is een bevrijdende levenshouding. Bij onze noorderburen kwam zelfs de koningin met die uitspraak weg.

Ik stel me voor dat ook God af en toe tegen mij zegt, na een zoveelste miskleun: ‘Dat was een beetje dom!’ Terwijl ik weet dat hij het niet opgeeft met mij en er ondanks mijn vele struikelingen toch in blijft geloven.

Op de keukentafel staat het gebroken kopje dat opa vanmorgen liet vallen. In twee stukken, niet meer te repareren. Kleindochter kijkt er met grote ogen naar. Dan zegt ze: ‘Kan gebeuren’. Zo snel pikken kinderen op hoe je omgaat met fouten.

‘Een beetje dom’ en ‘dat kan gebeuren’, zijn de mantra’s waarmee kleindochter door het leven zal gaan. Het laat alle kansen open. Natuurlijk geldt het niet voor grote misdrijven, voor ingrepen waarmee je andere mensen veel kwaad hebt berokkend. Maar voor de vele kleine nijdige reacties, ongeduldige blikken, schampere opmerkingen en onvriendelijke antwoorden waarvan we regelmatig dader én slachtoffer zijn, kan het volstaan.

Met die zinnen in je rugzak kom je een heel eind.

(Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.