Kolet Janssen

auteur

Een goede gezondheid

2 januari 2022

Met corona nooit ver weg klinkt onze vaste nieuwjaarswens ook dit jaar minder vrijblijvend dan anders: een goede gezondheid! We wensen je dat het beestje je niet te pakken krijgt. Of dat je het tijdig kunt temmen als je toch besmet raakt. Dat je verder geen kwalen krijgt die pijn of ongemak meebrengen.

Maar wat als dat toch het geval is? Hoe meer onze leeftijd voortschrijdt, hoe waarschijnlijker het wordt dat we hier en daar wat mankementen vertonen. Dat we averij oplopen die niet meer te herstellen valt. Dat het slijtageproces van ons trouwe lijf zijn sporen achterlaat.

Is ons jaar dan per se naar de knoppen?

Welnee, ook met wat pijntjes hier en daar valt er van het leven best te genieten. Alleen als de pijn heel erg wordt of als er diepe ongerustheid is over de afloop van een ziekte, wordt het zwaar. Want zoiets beheerst dan alles in je leven: je plannen, je humeur, je bezigheden, je contacten. Je moet dan een heel nieuwe draai in het leven vinden, misschien zelfs de laatste draai. Dat is niet zo eenvoudig.

Wie erin slaagt om ook dat laatste stuk levensweg een plek te geven, is een levenskunstenaar. Ook met de ouderdom voor ogen of de dood in het verschiet, is er nog zoveel geluk te rapen.

Misschien wensen we daarom beter nog wat meer dan alleen een goede gezondheid. Goed gezelschap en veel warmte als de gezondheid het al eens laat afweten. Een portie geduld en een stevige dosis humor om los te laten wat niet meer lukt of kan. Een sterk geloof in de trouw van God die ons nooit in de steek laat.

Dat bedoelen we dus echt, als we iemand een goede gezondheid wensen. Liefst van al gewoon een goede gezondheid. Maar als dat niet het geval is, alles om desondanks een goed jaar te hebben.

Zalig Nieuwjaar!

(Kerknet.be 2 januari 2022, afb. van Cristian Escobar via Unsplash)

1 reacties op “Een goede gezondheid”

  1. Frida Plasmans schreef:

    Dank voor die gulle aangepaste nieuwjaarswens! En of hij van pas komt.
    Laten we vergeten wat in 2021 te betreuren viel , en niet vergeten wat in 2022 geboren kan worden ondanks alles………..
    Van harte,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.