Kolet Janssen

auteur

Een koe in de stad

1 november 2019

Ik erger me weleens aan oubollige prentenboeken over boerderijen. De dieren scharrelen er vrij rond, allemaal door elkaar. De boer rijdt meestal met een kruiwagen over het erf, al zijn er recentere versies met een tractor. Kippen kakelen bedaard naar geitjes en het paard laat nooit een drol vallen voor de poten van het sneeuwwitte schaapje. Varkentjes zijn er altijd onberispelijk roze en de hond blaft enkel voor de vorm. Koeien grazen in de wei of staan zusterlijk op een rij in de stal, vastgemaakt met kettingen in de wand.

Onze kleuters zouden zich een bult schrikken als ze een hedendaags industrieel veebedrijf zouden bezoeken. Misschien zouden ze de dieren nauwelijks herkennen. Toch leveren die boekjes ook prettige nevenverschijnselen op.

Want het kleinzoontje van mijn vriendin liep onlangs in onze studentenstad over de stoep. Hij werd getroffen door een aantal metalen ringen in de muur, met zware kettingen eraan vast. ‘Dat is voor de koe!’ riep hij uit. Hij herkende het beeld en was er zeker van: zo maakte je enkel een koe vast.

Het is een van die vele keuzemomenten in het grootouderschap. Wat doe je? Spring je mee op de kar (om in toepasselijke beeldspraak verder te gaan) en bevolk je de stad zonder aarzelen met koeien en paarden, met varkens en kippen, die achter de voordeuren schuilgaan? Of vertel je de wrede waarheid over fietsen en diefstal? Een schrijnend dilemma.

Mijn vriendin koos voor de waarheid. Maar het blijft raden of haar kleinzoon haar ook geloofde. Want wat is er mooier dan een kuierende koe op de stoep? Dat beeld geef je best niet te gauw op. Met de pijnlijke werkelijkheid moeten we nog lang genoeg leven.

(Afb. van Tim Gouw via Pixabay)

2 reacties op “Een koe in de stad”

  1. Brigitte schreef:

    Prachtig!

  2. Verbeeck Tony schreef:

    Ik las onlangs in een artikel in de gazet, dat wanneer je kinderen vaak voorliegt, ze automatisch zelf ook gaan liegen en het zeer moeilijk word om ze het liegen af te leren. Fantasie heeft wel zijn rechten, maar waar is de grens tussen de leugen en de fantasie denk ik dan. Als je later graag in de waarheid leeft is vroeg begonnen toch wel half gewonnen. En met koeien en kippen of varkens is vandaag geen geld meer te verdienen. Ook niet op moderne industriële boerderijen. Ook in de groenteteelt en fruitteelt is het vet van de soep. Misschien mogen ze dat ook vertellen in de kinderboekjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.