Kolet Janssen

auteur

Fancy Friday

12 maart 2021

De nieuwste versie van ‘De kleren maken de man/vrouw’ heet ‘Fancy Friday’. Met zijn allen gaan we de kleurloosheid en het gebrek aan fut te lijf door ons extra mooi uit te dossen.

Zelf heb ik totaal geen last van joggingverslaving. Ik werk al jaren van huis uit en schep er plezier in om achter mijn bureau te zitten in een stijlvolle outfit, opgedoft met make up en juwelen.

Ik leerde het van mijn allereerste poetsvrouw. Ze heette officieel Genoveva, maar dat kortte ze af tot ‘Gun’, uitgesproken als ‘Zjun’. Ze verscheen elke maandag zeer modieus gekleed aan mijn voordeur. Met hoge hakschoenen die ze eenmaal binnen meestal ruilde voor iets makkelijkers. Met felrode lipstift en een ingewikkeld kapsel. Met flashy bloesjes en strakke broeken. Met nagellak in haar plastic handschoenen.

Aanvankelijk vond ik het maar vreemd. Wie kleedde zich zo om te gaan schoonmaken? Maar voor haar was poetsen een job, en naar je werkplek ging je mooi gekleed. Het markeerde haar zelfverzekerde houding in ons huis. Binnen de maand had ik op haar eisen een volledig ander scala aan schoonmaakproducten en doekjes aangeschaft. Nog iets later zelfs een nieuwe stofzuiger, een week voordat ze er de brui aan gaf. Lang duurde mijn relatie met Gun dus niet, maar lang genoeg om voortaan heel anders aan te kijken tegen werkkleding.

Van mooie kleren word je blij en als je blij bent, gaat alles beter. Zo simpel is het. Al zijn er wel een paar trucs. Mensen trekken een joggingpak of een hoodie aan omdat die zo lekker zitten. Het komt er dus op aan om ook je stijlvolle outfits te kopen in zachte of lichtjes rekbare stoffen met een aangename snit. Kleren waarin je je opgeprikt voelt, blijven vanzelf meer in de kast hangen. Waarom zou je wanneer dan ook willen rondlopen in knellende kleren, die je voortdurend recht moet trekken? Of in kleren waarmee je niet comfortabel kunt lopen, zitten of bukken?

Alleen voor schoenen maak ik een uitzondering. Want ik heb nog nooit zoveel hoge hakken gedragen als sinds ik thuis werk. Die paar trappen naar mijn bureau haal ik immers met elke schoen. Pas als ik de deur uit ga, trek ik makkelijke schoenen aan. Een mens moet zijn speerpunten kiezen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.