Kolet Janssen

auteur

Gehakt

2 januari 2024

In deze periode van feestelijke etentjes zijn er maar weinig mensen die hun gasten gehakt voorschotelen. Als ze kiezen voor vlees, is het eerder een gevulde kalkoen, een stoofpotje van hert of everzwijn, een gerecht met parelhoen of lamsbout of uitgekiende stukjes rundsvlees voor een fondue.

Gehakt heeft iets doordeweeks en kan niet rekenen op veel bewondering. Het is gemalen vlees en wie weet wat er dus allemaal in zit. Het heeft iets verdachts. Alleen wie niet zo goed kan kauwen, kan het waarderen.

Toch bied ik jullie sinds jaar en dag enkele keren per week vers gehakt aan. Ik fileer de werkelijkheid, hak ze in hapklare brokken, kruid ze met wat humor en voorzichtige eigen inzichten en maak ze kneedbaar en verteerbaar met een beetje mild paneermeel.

Ik lever geen filet pur, geen hanteerbare worstjes, en ondanks mijn naam zelfs geen kotelet.

Telkens opnieuw maak ik met plezier gehakt van het leven. Ik rol het tot een balletje en serveer het jullie versgebakken.

Verwacht van mij dus geen kunstige rollade, geen oogverblindende vleespastei. Een verbluffende roman schrijven ligt niet binnen mijn mogelijkheden. Ik focus me liever op de gekke, scherpe, zure, schimmelige, schattige, grappige of verborgen kantjes van de wereld om ons heen. En van ontbeend vlees kun je prima gehakt maken.

Hierbij de eerste gehaktbal van het nieuwe jaar. Smakelijk!

(Photo by Allen Rad on Unsplash)

2 reacties op “Gehakt”

 1. Frans schreef:

  Smakelijk…dank u.
  Voor mij mogen het ook balletjes zijn…in tomatensaus of een dikke bal: ne warme fricadon…met kriekjes in suikersiroop.
  Enfin, de bal is weer aan het rollen. Hopelijk legt de VAR het spel niet stil om te verifiëren of er geen voorafgaande fout is gebeurd. Was het gehakt wel juist gelabeld? Klopten de verhoudingen…?
  Mijn beste wensen voor u en je naasten voor jaargang 2024.

 2. Marieke Vandrepol schreef:

  Dank je wel mevrouw, de gehaktballetjes zijn zo vaak vertrouwd, soms pittig en ook wel inspirerend. Voor u een mooi en deugddoend jaar met kerstvreugde als inspiratie en veel deugd aan het samenzijn met de familie in 2024.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.