Kolet Janssen

auteur

God op vakantie

21 augustus 2022

Als je – zoals ik – probeert te geloven, heb je misschien ook een paar vaste routines door het jaar die je daarbij helpen. Een bijbelapp, een tijdschrift, een zondagsviering. Daarnaast zijn er natuurlijk nog allerlei onverwachte momenten waarop je een glimp van God kunt opvangen. De vaste ankerpunten helpen je om ook meer open te staan voor die verrassende ontmoetingen.

Maar wat doe je als je op vakantie bent? De vertrouwde gewoontes vallen weg. Waar kun je dan God vinden?

Je ziet veel nieuws als je op vakantie bent. Nieuwe landschappen, waarvan de schoonheid je zo kan verrukken dat je als vanzelf bij God uitkomt. Indrukwekkende kunstwerken die je de diepte van het leven doen beseffen. Soms maak je via oude stadswijken een duik in de geschiedenis, die de verbondenheid met wie ons voorafging tastbaar maakt.

En dan zijn er de ontmoetingen met mensen onderweg. Korte of langere gesprekken, waarin je iets merkt van wat deze mensen drijft. Hun enthousiasme, hun inzet, hun zorgen. Toevallige passanten die vertellen hoe ze de grote kinderen of de hond missen. Mensen die aan het denken worden gezet door wat ze zien en meemaken op reis en dat uitspreken. De vele kleine dingen die anders zijn in je vakantieland en de vele kleine dingen die hetzelfde zijn. Het laat je voelen hoeveel we allemaal kinderen zijn van dezelfde vader: allemaal verschillend, maar toch familie.

En als we weer thuiskomen, zien we ons oude leven met nieuwe ogen. Wat hebben we een comfortabel huis. Wat zijn de heuvels hier vlakbij prachtig. Hoe fijn dat we de buren kennen. We vinden alles terug wat goed en waardevol is en zijn daar even extra dankbaar voor.

(Kerknet.be 21 augustus 2022)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.