Kolet Janssen

auteur

Goed nieuws

3 april 2020

We snakken allemaal naar goed nieuws. Op het journaal wordt het stilaan pathetisch.

Is het aantal coronadoden gedaald vandaag? Helaas niet, maar misschien wel het aantal ziekenhuisopnames. Ook niet? Dan toch hopelijk het aantal opnames op intensieve zorgen of het aantal mensen aan de beademing? Nee? Dan kijken we naar het aantal nieuwe besmettingen. Die zijn ook niet gedaald, maar hoera: de stijging is minder snel dan vorige week! We hebben goed nieuws te pakken! En dat laten we niet meer los!

Het is ontmaskerend om te zien hoe wij mensen in elkaar zitten. Zonder een kleine portie dagelijks goed nieuws wordt het voor ons moeilijk om te functioneren. Om braaf de dingen te doen die we niet leuk vinden: binnen blijven, onze knuffels opsparen, ons vertier zoeken op schermpjes. Zodra we een sprankel licht zien die het einde van de tunnel laat vermoeden, lukt het ons beter om vol te houden. En dus gaat de volledige ploeg van de nieuwsdienst van alle zenders dagelijks op jacht naar snippers goed nieuws.

Gelukkig zijn er ook mooie verhalen te plukken. In penibele omstandigheden komt bij heel wat mensen het beste in henzelf naar boven. Dat zie je nu overal om je heen aan de lopende band gebeuren. Soms komt het van heel diep en ligt er een dikke laag stof op, maar het is altijd hartverwarmend en ontroerend. En daar houden we ons mee recht.

Het doet ongelooflijk veel deugd dat de meeste mensen hier positief mee omgaan: dat ze niet of nauwelijks klagen, dat ze inventief zijn om met elkaar op een veilige manier contact te houden, dat winkels helpen om onze geliefden te kunnen verrassen met cadeautjes, dat zelfs de zon meewerkt om ons hart te verwarmen.

Ooit komt dat goede nieuws echt. Tot het zo ver is, sprokkelen we het zelf wel bij elkaar. Met veel fantasie en met emmers vol liefde.

(Afb. van White77 via Pixabay)

2 reacties op “Goed nieuws”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Waar iets kwaad of slecht gebeurt is er steeds een positieve zijde, maar ook omgekeerd. Ik zie hier het Yin en Yang-principe in. Vroeger heb ik het nog verwoord als dat Gods engelen in de hel komen om leed te verzachten (ik was in Zaventem op de luchthaven op 22/3/16, zie notitie FB-profiel ‘Engelbewaarder’). Gewone goede mensen zijn Gods engelen.
    Met deze ramp zie ik hetzelfde: hoe mensen geholpen worden, de solidariteit en de dankbaarheid voor de mensen die dagelijks risico lopen in een periode waarin je van iedereen afstand moet houden…
    Natuurlijk zijn er ook mensen die anderen met opzet in gevaar brengen, tja … Gelukkig toch minder dan dat er solidariteit is, mensen van goede wil zijn…

  2. Brigitte schreef:

    Gevat, schrijf je! en je haalt altijd onze ware menselijkheid naar boven. Dat is zo deugddoend aan jouw stukjes. Dank je.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.