Kolet Janssen

auteur

Het geheim van een eindeloze zomervakantie

6 augustus 2019

Ik was het gevoel bijna vergeten: zo’n zomervakantie die zich tot aan de einder voor je uitstrekt. Zoveel tijd dat alles mogelijk is en nog veel meer. De ene week wordt loom gevolgd door nog een week en nog een, en zelfs dan is het nog lang niet afgelopen. Het was geleden van mijn lagereschooltijd. Maar dit jaar vond ik het terug, enkel en alleen door niet op vakantie te gaan naar het buitenland.

Want als je niet echt op reis gaat in de vakantie, vallen er ook een heleboel beslommeringen weg. Je hoeft geen lijstjes te maken van wat je gaat inpakken. Je hoeft geen zonnemelk en muggenspray te kopen. Je hoeft geen visa of inentingen te regelen. Je hoeft je badpak niet te passen en je druk te maken over uitpuilende lichaamsdelen. Je hoeft niemand te vragen om je huisdieren of kamerplanten te koesteren. Je hoeft de post niet te missen. Je hoeft je geen zorgen te maken of je oude moeder net die periode gaat uitkiezen om een of andere crisis te krijgen. Je hoeft geen toeristische gidsjes te lezen, talen te oefenen of museumtickets te reserveren.

Je kunt gewoon elke dag opstaan en iets leuks doen, dagen en weken na elkaar. Je merkt dan dat je weer dingen gaat doen die je ooit leuk vond en die je al ongeveer vergeten was: tekenen of borduren of de naam opzoeken van een geel bloeiend plantje dat je op wandeling tegenkomt. Je hebt eindeloos veel tijd om te praten met wie in je buurt is. Je kunt ook gewoon ergens zitten en genieten van wat er te zien en te horen valt: vogels met elk hun eigen geluidjes, wolken die bij elke zonsondergang een schoonheidswedstrijd houden, koeien die ritmisch met hun staarten zwieren, rupsjes en kevertjes in de meest uiteenlopende vormen en kleuren. Zoveel wat ik anders nooit zou ervaren hebben.

Ik geef toe dat het zachte weer een grote rol speelde. In een kille en natte zomer zou ik misschien continu chagrijnig zijn geweest en alsnog naar het zuiden zijn gereden. Maar dit jaar was de zomer één groot cadeau voor wie in het land bleef.

En het gaat nog altijd verder.

(Afb. van O12 via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.