Kolet Janssen

auteur

Het thema van Kerstmis

17 december 2023

Onlangs zaten we met een groepje samen om de kerstdagviering in de kerk voor te bereiden. De lezing kenden we allemaal: dat was natuurlijk het kerstverhaal. De geboorte van Jezus in een stal, de engelen in de lucht, het bezoek van de herders en de koningen. Voor de kerstdagviering, waarop altijd meer mensen aanwezig zijn dan gewoonlijk, wilden we er alle vaste ingrediënten tegenaan gooien.

‘Maar wat is dit jaar onze focus?’ vroeg iemand. ‘Waarop gaan we de nadruk leggen?’

Ik glimlachte. Het deed me denken aan die keer, jaren geleden, toen ik met mijn dochter een afspraak had in een chique winkel met bruidskleding. De eerste vraag die ze haar stelden was: ‘Wat is het thema van jullie huwelijk?’ Mijn dochter stond met haar mond vol tanden. Was het niet genoeg om te trouwen? Sprak het niet voor zichzelf dat het thema de liefde tussen haar en haar vriend was? Maar de winkeldame verklaarde dat je kon gaan voor een rustieke bruiloft, een ‘zand en zee’-bruiloft, een romantische bruiloft, een minimalistische bruiloft, een bruiloft rond muziek of the sixties, enzovoort. We wisten niet hoe snel we weer naar buiten konden.

Zo is het ook met Kerstmis. Dat is toch gewoon het feest van de menswording van God? God is in Jezus heel dichtbij mensen gekomen. Je moet God dus niet ver gaan zoeken. Je vindt hem elke dag, overal, in wat je meemaakt en wie je ontmoet. Dat is wel een feest waard!

Zo zal het ook zijn op onze kerstviering. Mensen zullen ontroerd de oude liedjes meezingen. Kinderen zullen verrukt kijken naar de lichtjes en de beelden bij de kribbe. Alle ogen zullen stralen van hoop en vrede.

Met Kerstmis is God heel dicht bij ons. Daar kun je niet naast kijken. En net als elk jaar gaan we proberen om dat zo lang mogelijk vast te houden.

(Kerknet.be 17 december 2024, Photo by Greg Rosenke on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.