Kolet Janssen

auteur

Honderd per uur

17 juli 2022

Het lukt niet elke dag om de wereld beter te maken. Maar af en toe duikt er een voorstel op waarvan je denkt: ja, dat moeten we doen!

De maatregel heeft het niet gehaald: dat we met zijn allen niet sneller dan honderd per uur mogen rijden op de snelweg. Terwijl bewezen is dat het energie bespaart en die is tegenwoordig duur genoeg. Bovendien gebeuren er aan die snelheid minder verkeersongevallen en is het dus veiliger. En het is ook nog eens beter voor het milieu. Niets dan voordelen, maar toch durfde geen enkele politieke partij het uiteindelijk doordrukken.

We verzeilen wel vaker in dergelijke situaties, waarin we van de overheid meer verwachten dan ze op dat moment kan of wil bieden. We hebben dan de neiging om te mopperen op ons bestuur: dat ze weer eens niet doen wat we van hen verwachten.

Maar we kunnen natuurlijk ook alvast gewoon doen wat we weten dat goed is. Niemand verplicht ons immers om sneller dan honderd per uur te rijden. Als we massaal gewoon honderd gaan rijden, ziet de overheid misschien dat er wel degelijk een draagvlak is. En ondertussen hebben wij al mooi wat energie bespaard, en wellicht wat miserie op andere vlakken.

Niet alles werkt zo. Soms heb je overheidsmaatregelen echt nodig om iets te kunnen doorvoeren. Maar niet altijd. Er zijn heel wat onderdelen van ons leven, waarin we alvast kunnen leven zoals in de wereld van onze dromen. Die ook de wereld is van Gods droom. Minder vlees eten. Mensen met een beperking het openbaar vervoer op helpen. Geen mensen uitsluiten omwille van wat dan ook. Zorgen dat werk leefbaar is en verzoenbaar met je gezin en je eigen zielsrust. Respect tonen voor wie werkt in het onderwijs, de zorg, het onderhoud of als handhaver van de wet.

We hoeven niet te wachten tot er regels zijn om dat in praktijk te brengen. Sterker nog: die regels zullen er sneller komen als we er alvast mee beginnen.

Daarom doorkruisen wij een stukje Europa aan de gezapige snelheid van honderd kilometer per uur. En we zwaaien naar iedereen die met ons meedoet.

(Kerknet.be 17 juli 2022, afb. van Isa G. via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.