Idealiter
14 maart 2025
Een mens krijgt elke dag liters onzin te verwerken. Reclameboodschappen die je al honderd keer hebt gehoord en die je de eerste keer al irritant vond. Vragen of opmerkingen van mensen die proberen je iets te laten doen waar je geen zin in hebt. Nieuwsberichten zonder enig maatschappelijk belang. Sportuitslagen van wedstrijden die je Siberisch koud laten. Dat laat ik allemaal minzaam aan me voorbijgaan.
Maar er is één ding waar ik niet tegen kan en dat zijn mensen die de klemtoon verkeerd leggen bij het woord ‘idealiter’.
Om in onze tijd mee te kunnen, hoef je geen Latijn of Grieks te hebben gestudeerd. Zelfs niet bij onze premier die nochtans een lichte bias heeft. Je kunt het woord ‘idealiter’ perfect vermijden. Dan zeg je zoiets als ‘in het ideale geval’. Dat klinkt een stuk verstaanbaarder bovendien.
Maar als je per se een geleerd woord wilt gebruiken, moet je het op zijn minst goed uitspreken. Dan moet je beseffen dat het niks te maken heeft met liters van wat dan ook. ‘Iter’ is gewoon de standaard uitgang van Latijnse adjectieven waarvan je een bijwoord maakt. De klemtoon leg je dus niet op de uitgang, maar op de laatste lettergreep daarvoor. Net zoals bij ‘normaliter’ dus.
‘Heb je echt niks belangrijkers om je over te ergeren?’ vraag je je nu misschien af. Toch wel, wees gerust. Liters. Maar altijd met de juiste klemtoon. 😉
(Photo by Anita Jankovic on Unsplash)
Heel herkenbaar, Kolet. Ik deel je ergernis …