Kolet Janssen

auteur

Is het erg om bang te zijn?

28 november 2021

In de Bijbel staat heel vaak ‘Wees niet bang’, zegt de vrouw. Ik lees haar uitspraak in een artikel over vaccintwijfelaars in het Nederlandse Staphorst. Ze heeft uiteindelijk besloten om zich toch te laten vaccineren, maar ze hangt dat liever niet aan de grote klok. Want volgens heel wat mensen uit haar geloofsgemeenschap is het als christen eigenlijk niet nodig. De Bijbel roept ons immers op om niet bang te zijn. Het staat er 365 keer, zegt ze. Voor elke dag van het jaar een keer.

Ik wil de vrouw door elkaar schudden. Alsof een vaccin een aanslag op ons godsvertrouwen zou zijn. Een middel waaraan zoveel mensen hun beste krachten hebben gegeven om de mensheid voor erger te behoeden, hoe kan dat iets zondigs zijn? Tegelijk wil ik haar in mijn armen sluiten. Ze is bang, zoals wij allemaal. Haar geloof in hoe het leven in elkaar zit, wankelt. Ze ziet hoe alles verandert en ze weet niet hoe het zal eindigen. Dat is nooit gemakkelijk.

Is het zo erg om af en toe bang te zijn? Welnee. De problemen die op ons afkomen, zijn zo groot dat ze ons soms dreigen te overspoelen. De pandemie, het klimaat, al die mensen op de vlucht. Je zou wel gek zijn om daar nooit bang van te worden.

Misschien lezen we dat Bijbelvers beter als Blijf niet bang.

Bang zijn is goed om te beseffen wat er fout is, wat de gevaren zijn voor ons en onze wereld. En daarna moeten we vol vertrouwen aan de slag. Met God als schild en als grond onder onze voeten. Met kleine en grote stapjes die naar oplossingen leiden. 365 keer per jaar.

(Kerknet.be 28 november 2021, afb. van Caleb Woods via Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.