Kolet Janssen

auteur

Janssen

28 september 2021

Gisteren werd ik op de snelweg ingehaald door een flitsende auto met een nummerplaat waarop ‘JANSSEN’ stond. Ik schrok wakker. (Niet bang zijn: ik slaap niet als ik rijd, maar mijn creatieve brein staat dan wel in ruststand.)

Ik voelde de atavistische neiging om opgewekt te beginnen zwaaien naar de chauffeur: ‘Hé, we zijn naamgenoten! Leuk om je te ontmoeten op de snelweg!’ Maar hij was me al voorbij gezoefd, zonder ooit te weten dat ik misschien een heel ver familielid was.

Wat kan ik concluderen uit de nummerplaat van deze flashy naamgenoot?

Ten eerste: ook met de naam Janssen kun je blijkbaar rijk worden. Het kost nog altijd een stevige meerprijs om rond te rijden met een gepersonaliseerde nummerplaat. Maar deze kerel (of madam) is daar vlotjes in geslaagd en dat mag iedereen zien. Misschien hebben we toch niet helemaal dezelfde genen.

Ten tweede: ook op een naam die zo frequent voorkomt als Janssen, kun je trots zijn. En dat wist ik eigenlijk al: jaren geleden al liet ik voor mijn Janssen-nichtje en mij twee truien maken met als opschrift ‘Never Underestimate the Power of a Janssen’. Als we daarmee samen over straat lopen, zijn we onverslaanbaar 😉

Vaak ben ik jaloers geweest op mensen met unieke familienamen. Ik tel onder mijn kennissen mensen met namen als Puissant, Arend, Broos, Min, Barnhoorn en De Schryver (!). Het kost evenveel om met zo’n naam geboren te worden en het klinkt toch een stuk gesofisticeerder dan ‘Janssen’.

Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik een breed reikende naam als Janssen begin te appreciëren. Want je hebt veel hele of halve naamgenoten en dat geeft altijd een kleine knipoog van verbondenheid. De laatste jaren breid ik dat ook uit naar het buitenland. Dus schud ik mijn hoofd als neef Boris Johnson weer iets raars heeft gezegd. Of ben ik lichtjes vooringenomen als onze vriendin Katarzyna plots Janusz blijkt te heten. Of beschouw ik Scarlett Johansson ook als iemand van de familie.

Met een naam als Janssen kun je de halve wereld in je armen sluiten. Dat is pas echte luxe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.