Kolet Janssen

auteur

Johannes is zijn naam

2 juli 2023

Onze wereld bulkt van de verwijzingen naar Bijbelse woorden en beelden. In onze taal of in een museum, in allerlei voorwerpen en zelfs in de reclame, je hoeft er nooit lang naar op zoek te gaan. Van ‘een zondebok’ naar ‘parels voor de zwijnen’, van een bungelende Christoffelafbeelding in een auto naar een ‘Duvel’-biertje. Het is alomtegenwoordig, al staat bijna niemand er lang bij stil. Voor veel mensen is de Bijbelse kennis inmiddels ook zo ver weggeëbd, dat het verhaal erachter verdwenen is.

Daarom was ik verrast toen ik de artiestennaam hoorde van Johannes Verschaeve, frontman van The Van Jets: ‘Johannes Is Zijn Naam’. Meteen dacht ik aan het verhaal van Zacharias, die haast niet kan geloven wat de engel hem aankondigt: dat hij en zijn vrouw Elisabet op hun oude dag een zoon zullen krijgen. Zacharias blijft stom tot de geboorte van het kind. Zijn vrouw vertelt dat hun zoon Johannes moet worden genoemd. Zijn vrienden en verwanten zijn verbaasd, want dat is geen naam uit de familie. ‘Noem hem toch Zacharias, zoals zijn vader’, dringen ze aan. Maar Zacharias schrijft vastbesloten op een kleitablet: ‘Johannes is zijn naam.’ Pas dan kan hij weer spreken.

Naar dit verhaal verwijst de artiestennaam van Verschaeve. En hij kent de tekst wel degelijk, want hij begint en eindigt zijn nieuwe album met het voorleesfragment uit Lucas over dit gebeuren.

Voor wie verder niets met de Bijbel of met geloof heeft, klinkt het mysterieus en intrigerend. Het roept een vreemde tijd op, waarin het lot van mensen afhing van wat engelen voorspelden. Waarin twijfel kon leiden tot een handicap en trouw aan het geloof tot genezing. Dat staat ver van onze wereld.

Maar misschien is het leven ook nu vaak mysterieus en intrigerend. Of toch een stuk meer dan we denken. Veel belangrijke dingen in ons leven hangen af van toevallige ontmoetingen, spelingen van het lot, het blindelings volgen van een passie of nog iets anders weinig rationeels. De geest waait en werkt waar hij wil. De vakantie is een uitgelezen tijd om dat op het spoor te komen.

(Kerknet.be 2 juli 2023, afb. van NoName 13 via Pixabay)

2 reacties op “Johannes is zijn naam”

 1. thei noukens schreef:

  dag kolet,
  de papa van “johannes is zijn naam” heet ook jan.
  maakte ooit deel uit van “de vissersgroep” waar jan dumon ook deel vanuit maakte. deze groep was verbonden met de u.p.
  groetje, thei
  nb: een mooie tekst/blog

 2. Frans schreef:

  Na het stopzetten van The Van Jets heeft Johannes het licht gezien in 2020 en ging solo. Vurige tongen ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.