Kolet Janssen

auteur

Kleine dingen die opvallen

19 juli 2023

Als je op reis gaat, is het heel gewoon om de toeristische trekpleisters te bezoeken: de tempels, monumenten en musea, de spectaculaire landschappen. Maar minstens zo boeiend zijn de kleine dingen van het leven van mensen die net een beetje anders zijn dan wij.

Zo overvalt me pas na een dag of vier het ontspannen gevoel dat ik op gelijke hoogte sta met de meeste mensen hier. Er is zelfs een behoorlijk percentage dat – stel je voor – kleiner is dan ik. Vooral op drukke perrons of in de lift is het heerlijk om niet omsingeld te zijn door ruggen en nekken, maar overal hoofden te zien en de mensen recht te kunnen aankijken.

Wel valt me na een tijdje op dat – vooral de vrouwen – veel kleinere voetjes hebben dan ik. Terwijl ik met mijn 38 ½ toch geen reuzenvoeten heb. Klein en fijn is hier de leuze. Ik stop mijn voeten steeds vaker onder mijn stoel. Wel vind ik met mijn kleine hoofdje zonder problemen een zonnehoedje in mijn maat, waarnaar ik in ons land meestal lang moet zoeken.

Ik ontdek ook het plezier van buigen. Hoe vriendelijk het is om naar iemand te nijgen, om zo uit te drukken dat je dankbaar en erkentelijk bent. Het is zo’n duidelijk gebaar dat wij helemaal missen.

Verder klinken giechelende pubermeisjes en stoere sportjongetjes in groep precies hetzelfde als bij ons, ook al spreken ze een heel andere taal. De zinnetjes die worden afgebroken met onweerstaanbaar gelach, de manier waarop de jongens elkaars petjes over elkaars ogen trekken, het is allemaal heel herkenbaar.

De mensen zijn hier heel beleefd. Ze wachten netjes in de rij om in te stappen. Ze zwijgen vaak. Maar als ze praten, is dat vaak te hard. In het museum staan bordjes om het publiek aan te manen om zachtjes te praten en dat is geen overbodige luxe. Wij kunnen soms de audioguide niet verstaan door het luide gepraat van de mensen om ons heen.

Ook aan de andere kant van de planeet leven mensen hun leven. Dat wist ik natuurlijk al. Maar het was toch fijn om het eens met eigen ogen te zien.

(Afb. van Terimakasiho via Pixabay)

1 reacties op “Kleine dingen die opvallen”

  1. Christine Gooris schreef:

    Fijn om effe te mijmeren…en zo herkenbaar als eerder kleine mens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.