Kolet Janssen

auteur

Kosten

12 oktober 2023

We gebruiken de uitdrukking voor van alles en nog wat: daar zijn kosten aan. Als de nieuwe vriend van je dochter niet reageert zoals je had gehoopt. Als je voetbalploeg niet scoort zoals verwacht. Als een relatie met heel wat problemen kampt. Als de schoolresultaten van je kroost tegenvallen. Dan zeggen wij dat er nog kosten aan zijn.

Komt de terminologie uit de immobiliënsector, zoals zoveel van onze zegswijzen? Baksteen in de maag en zo? Een huis waar nog kosten aan zijn, is een huis waar de elektriciteit of het dak moet vernieuwd worden. Of waar dringend een nieuwe badkamer of keuken in moet komen.

Het lijkt dus op het eerste zicht nogal denigrerend om zoiets over mensen te zeggen. Mensen zijn toch geen bouwwerven?! Moeten we niet iedereen aanvaarden zoals hij of zij is?

Maar misschien zit er toch meer wijsheid in de uitdrukking dan je zou denken. Als er kosten aan zijn, betekent het dat er volgens ons echt nog iets moet veranderen. Dat er een en ander moet worden aangepast. Maar tegelijk wil het ook zeggen dat we geloven dat die verandering mogelijk is. Dat de ruwbouw om zo te zeggen wel oké is. Dat er voldoende potentieel is om er echt iets heel goeds van te maken. Dat het dus de moeite waard is om erin te investeren.

Het is een uitdrukking van het gezond verstand, van mensen die met twee voeten op de grond staan, maar toch een open hart hebben. Schatten van mensen dus. Mensen die diep in hun hart beseffen, dat er aan ons allemaal nog wel wat kosten zijn. Maar we zijn een volk van verbouwers, dus dat komt op de lange duur helemaal goed.

(Afb. van James DeMers via Pixabay)

1 reacties op “Kosten”

  1. Frans schreef:

    Voor je met de verbouwing begint zou ik toch aanraden om eens te kijken op de site van de Vlaamse overheid.
    Want weet dat je geen druppel nog mag lozen op het openbaar domein: alles bij u houden…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.