Kolet Janssen

auteur

Kosten

10 april 2019

Een prille relatie in je vrienden- of familiekring is altijd even wennen. Zelden beantwoordt de kersverse Romeo of Julia helemaal aan het ideaalbeeld dat je onbewust toch ergens in gedachten had. Er komt dan vaak een periode waarin mensen de kat uit de boom kijken. Je kunt dat ook gewoon ‘wennen’ noemen, maar het is toch nog iets meer dan dat.

Een vriend zegt dan wel eens: ‘Er zijn nog wat kosten aan.’ Dat betekent dat er in het naar elkaar toegroeien van de partners (en hun wederzijdse achterban) nog enkele stappen te zetten zijn. Dat er nog enkele mogelijke stoorzenders in beeld zijn, waarvan het nog niet duidelijk is welke rol die gaan spelen. Het uitgavepatroon van de een is misschien totaal verschillend van dat van de ander. Of er lijkt weinig overeenkomst in hun interesses. Of ze hebben een heel verschillende werkhouding. Maar liefde kan veel overwinnen.

Is het vanwege die baksteen in onze maag dat we dingen graag uitdrukken in bouwvakkerstermen? ‘Er zijn nog wat kosten aan.’ Je zegt het als je een huis koopt voor een goede prijs, maar tegelijk beseft dat er nog een en ander in moet gebeuren om het echt bewoonbaar te maken. Die ‘kosten’ hebben mensen er meestal graag voor over. Ik vind het dus wel leuk om die uitdrukking ook op mensen toe te passen. Eerlijk en toch hoopvol, wat wil je nog meer?

Twee verliefde mensen zijn hartverwarmend om te zien. Ook al zijn er bij de nieuwe partner nog wel wat vragen te stellen, toch is iedereen blij om de jonge liefde. De tijd zal wel uitwijzen of die twee het samen rooien. De scherpe kantjes zullen wellicht verdwijnen als de liefde standhoudt. En tot die tijd wordt iedereen verzocht een beetje geduld te oefenen. De warme sfeer in familie of vriendenkring zal de misschien wat stugge of eigenwijze of al te joviale nieuwkomer wel ontdooien op termijn. Het duurt even voordat iemand in de soms heel subtiele stijl van met elkaar omgaan is ingewijd.

‘Er zijn nog wat kosten aan.’ Die uitspraak betekent dat je mensen niet zomaar afschrijft, maar ze een faire kans geeft. Dat je zelf ook je best zult doen om iemand op te nemen in de kring. Want waar je in investeert, dat schrijf je niet zomaar af.

Tegelijk beseffen we glashelder dat een huis nooit af is. Dat er altijd nog kosten aan zijn, voor onderhoud of renovatie. Aan ons allemaal zijn af en toe ‘kosten’. Laten we vrolijk verder in elkaar blijven investeren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.