Kolet Janssen

auteur

Levenswijsheid uit de Aldi

24 september 2019

Ik heb niks tegen de Aldi. Een van mijn oudste en inmiddels grootste kamerplanten heb ik in de Aldi gekocht. En mijn kinderen waren jarenlang verzot op Quakies, een soort ontbijtgranen uit de Aldi, die alleen voor niet-ingewijden op hondenbrokjes leken. Maar onlangs zag ik iets vreemds in hun folder.

Onder de noemer ‘Vintage plakkaten’ kon je er heel uiteenlopende levenswijsheden aanschaffen, in diverse vormgevingen, voor nog geen drie euro. Van ‘You only fail when you stop trying’ over ‘Keep smiling, the best is yet to come’ tot ‘No lifeguard on duty, just keep swimming.’ Ik liet mijn ogen over de bordjes glijden, niet meteen wetend wat ik zou kiezen. Wordt de supermarkt voortaan de plek waar we onze levensmotto’s vandaan halen? Het gaf me een schraal gevoel.

Heel vaak zat er een opwekkende boodschap in de slogans van de Aldi. Iets om meteen in actie te schieten. ‘Push yourself because no one else is going to do it for you’. Dat lijkt me niet echt te kloppen, want de meeste mensen voelen zich langs alle kanten onder druk gezet en willen daar juist aan ontsnappen. ‘Life begins at the end of your comfort zone’, ging een beetje in dezelfde richting. Laat mij nog maar even in mijn comfort zone, daar voel ik me nu eenmaal het best. Anders ben ik wellicht nog veel minder te genieten.

Soms deden de bordjes een drammerig beroep op mijn gevoel voor humor. ‘In wine there is wisdom, in beer there is freedom, in water there is bacteria.’ Tja.

Of waarheden als een koe, waar je nu eenmaal nauwelijks tegen kunt zijn. ‘I stop for love and peace’ of ‘One for all and all for one.’ Daar heb ik eerst een paar glaasjes wijn of bier voor nodig.

Als je verder keek, zag je dat er zowaar ook iets voor gelovigen tussen zat. ‘Believe in your selfie’, schreeuwde een van de banaalste bordjes. En er was echt een bordje met ‘God knows when’. Een hele opgave om daar dag in dag uit aan herinnerd te worden.

Aan het einde van de rit leek alleen het bordje ‘Please do not disturb’ me af en toe nog wel geschikt. Maar het helpt natuurlijk niet echt om dat aan de muur te hangen. En als T-shirt is het ook niet bepaald sociaal.

Ik heb me dus geen bordje aangeschaft bij de Aldi. Ik spreek liever mijn eigen wijsheden uit en wacht dan af hoe ze vallen bij mijn omgeving. Dat hoeft dan ook niet in het Engels. Voor inspiratie ken ik een paar oudere bronnen, die me zelden in de steek laten. Misschien kan ik binnenkort een paar voorstellen lanceren bij de Aldi, met bijvoorbeeld Bijbelse oneliners als ‘Het echte geluk is voor mensen die goed zijn voor anderen’ of ‘Sterk als de dood is de liefde’. Of een wijsheid uit het Bijbelboek Spreuken zoals ‘Je bent wijs als je leert van het leven’ of ‘Zorg goed voor de mensen om je heen, anders zul je alles verliezen.’ Daar kan de Aldi nog een puntje aan zuigen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.