Kolet Janssen

auteur

Liefde in tijden van winterkou

28 oktober 2018

Regelmatig lees of hoor je ergens dat mensen agressiever zijn bij aanhoudend warm weer. Daar geloof ik eerlijk gezegd geen snars van. Mij valt het juist op hoeveel gezelliger mijn buurt wordt in de zomer, als niet iedereen zich snel naar binnen haast, maar tijd kan nemen voor een praatje zonder dat je neus eraf vriest. Kou werpt mensen noodgedwongen op zichzelf terug. Je ziet het al aan onze lichaamshouding: bij warm weer spreid je vanzelf je armen open, als het koud is sla je je armen om je heen alsof je jezelf moet knuffelen. Je krimpt in elkaar en sluit je af. In deze tijd van het jaar moet ik me voortdurend schrap zetten als ik buiten kom. En dat bevordert niet bepaald mijn medemenselijkheid. Wat mij betreft gaan liefde en geloof enerzijds en kou anderzijds niet goed samen.

Het wordt nog duidelijker als we ons een aantal evangelieverhalen voor de geest halen en die even overplaatsen naar een koude, Belgische winter. Het verhaal van de broodvermenigvuldiging bijvoorbeeld. Dat hele gebeuren zou niet zijn doorgegaan, want geen zinnig mens gaat picknicken bij minder dan tien graden en een gure wind, en al helemaal niet zonder mondvoorraad. De arme man die het slachtoffer wordt van rovers, zou met een beetje pech al gesneuveld zijn aan onderkoeling nog voordat de barmhartige Samaritaan in actie zou kunnen schieten. En het stichtende voorbeeld dat Jezus stelt door de voeten van zijn leerlingen te wassen, zou er lichtjes belachelijk hebben uitgezien als ze allemaal eerst een paar dikke wollen sokken hadden moeten uittrekken. Het zal wel niet toevallig zijn dat de grote godsdiensten ontstaan zijn in streken met een warmer klimaat.

Gelovig blijven in de winter is dus een uitdaging. Ik reken op enige clementie als mijn naastenliefde dan op een lager pitje staat. Ik probeer de waakvlam brandend te houden tot er betere tijden komen. Binnenskamers lukt het nog wel, zeker met Kerstmis en zo, maar verder leef ik op hoop. Tot de temperatuur het weer toelaat dat ik mijn armen kan openen voor iedereen. Even een kleine winterslaap.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.