Kolet Janssen

auteur

Lijstjes

1 december 2020

Als je ergens niet uitkomt, moet je twee lijstjes maken, heb ik mijn kinderen altijd geleerd. Eentje met de voordelen en eentje met de nadelen. Dat helpt om knopen door te hakken.

Door die lijstjes te maken, moet je voor jezelf duidelijkheid scheppen. Je moet onder woorden brengen wat je tegenstaat of waar je bang voor bent. Maar ook waarop je hoopt en waar je van geniet.

Meestal neemt de uiteindelijke keuze al vorm aan tijdens het opstellen van de lijstjes. Want ongemerkt wordt het ene lijstje steeds langer terwijl het andere ter plaatse blijft trappelen. Zodat de beslissing zichzelf lijkt te nemen.

Maar het is niet altijd zo. Want soms is een lijstje heel kort, maar wegen de argumenten die erin staan zo zwaar door, dat ze het lange lijstje ontmaskeren als oppervlakkig gebazel.

Zo zal het ook zijn als ik de balans van 2020 wil opmaken. Was 2020 nu een goed of een slecht jaar?

Er zijn veel goede dingen gebeurd. Fijne gebeurtenissen in de familie. Kleine ontmoetingen met vrienden. Maar in het korte lijstje staat slechts één woord: corona.

Het was een jaar in mineur. Met veel onzekerheid en gemiste kansen. Met steeds weer uitgestelde stukjes geluk. Leven met grote, volle teugen, dat was er amper bij.

Zo’n jaar waarvan je blij mag zijn als je het hebt overleefd. Ik droom van meer vrijheid en onbezorgdheid voor ons allen. Daar wil ik volgend jaar een heel lang lijstje van kunnen maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.