Kolet Janssen

auteur

Moeders zijn geen heiligen

9 mei 2021

Moeders zijn geen heiligen. Heiligen zijn trouwens meestal ook geen moeders. Al zegt dat wellicht meer over de vreemde opvattingen van onze kerkleiders over seksualiteit dan over de kwaliteiten van onze moeders. Wie levensgeschiedenissen van vrouwelijke heiligen leest, stoot bijna uitsluitend op vrouwen die in een klooster leefden, of die op jonge leeftijd als martelares stierven, vaak terwijl ze zich verzetten tegen een hen opgedrongen huwelijk. Je moet de moeders tussen de heiligen met een vergrootglas zoeken.

Daarop zijn gelukkig een paar illustere uitzonderingen. Om te beginnen Maria, de moeder van Jezus. En haar moeder: de heilige Anna. De heilige Elisabeth van Hongarije zou ook gelukkig getrouwd geweest zijn met haar Lodewijk, met wie ze drie kinderen had. Maar verder krioelt het in de heiligenlijsten toch vooral van de heilige maagden. Moeder Teresa is moeder van ontelbaar velen. Maar een gewone moeder is ze niet. Wel een buitengewone.

Moeders zijn geen heiligen. Ze laten regelmatig steken vallen, soms zelfs belangrijke. Er is bijna niemand die zich niet af en toe aan zijn of haar moeder ergert of heeft geërgerd. Zelfs Jezus had het soms even gehad met zijn moeder. Als ze hem zit te pushen bijvoorbeeld, op de bruiloft van Kana. Of als ze haar rechten claimt door hem te onderbreken als hij druk bezig is met mensen vertellen over zijn Vader, zijn levenswerk. ‘Wie is mijn moeder? Wie zijn mijn broers? Iedereen die de wil doet van mijn Vader!’ zegt Jezus uitdagend. Dat kon zijn moeder in haar zak steken.

Moeders zijn dus geen heiligen. Maar waar ze vaak wel goed in zijn, is in volhouden. In niet loslaten. In erbij zijn op de momenten dat het ertoe doet. Ook de moeder van Jezus was daar kampioen in. Als het uitzichtloos was en daarna, bleef ze in de buurt. Als hij haar nodig had, was ze nooit ver weg. Ook later blijft ze bij zijn vrienden. Zoals zoveel moeders altijd en overal hun hart blijven openstellen voor hun kinderen, wat er ook gebeurt.

Moeders zijn geen heiligen, en ze hoeven dat ook niet te zijn. Moeders zijn vooral trouw. En dat is tenslotte ook een goddelijke eigenschap. Vandaag vieren we de trouw van alle moeders, waar en wanneer dan ook. Iets om meer dan dankbaar voor te zijn.

Een fijne Moederdag aan alle moederende mensen, met of zonder kinderen. Dankzij jullie is de wereld een beetje goddelijker. Dankjewel.

(Kerknet.be 9 mei 2021, afb. van Edsavi30 via Pixabay )

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.