Kolet Janssen

auteur

Na ons

6 september 2019

‘Dat gaat niet lukken’, zegt Kader Abdolah. Enkele jaren geleden hoopte hij dat het regime in zijn land – Iran – snel democratischer zou worden en dat hij er na nog vier boeken te schrijven zou kunnen terugkeren. ‘Doe er nog maar vier boeken bij’, zegt hij nu. Hij vertelt verder over Trump en de Iraanse geheime dienst. Het doet pijn in zijn hart om te zien hoe het de foute kant opgaat.

Ik begin te weten hoe dat voelt. De sterke hoop dat iets nog binnen je levenstijd in orde zal komen. Dat er een oplossing zal gevonden worden voor vervuilende auto’s en voor ziektes als kanker en ALS. Dat mensen anders en dichter bij elkaar zullen gaan wonen. Dat huidskleur geen rol meer zal spelen. Dat een andere cultuur als een voordeel wordt gezien en dat mensen nieuwe samenlevingsvormen zullen vinden. Dat mensen met beperkingen kunnen meedraaien zonder extra hindernissen. Dat er altijd een betere manier wordt gevonden om conflicten op te lossen dan met geweld.

Maar het begint er stilaan naar uit te zien dat het niet zal lukken. Niet dat ik in de loop der jaren geen geduld heb ontwikkeld. Ik weet best dat al die dingen tijd vragen, maar ergens diep in mij had ik er toch stiekem op gerekend dat we tenminste duidelijk op de goede weg zouden zitten. Maar ook dat verlangen moet ik leren loslaten.

Mensen stuntelen verder met vallen en opstaan. Zo is het altijd geweest en zo zal het nog wel een hele tijd doorgaan. Sommige dingen lijken de goede kant op te gaan. Andere dingen worden juist erger. Wellicht zal mijn generatie niet meer meemaken hoe het met het klimaat zal aflopen en dat is lastig. Het is zoals sterven aan de vooravond van een wereldoorlog. Je bent bang voor je kinderen en kleinkinderen. Maar ook een oorlog gaat voorbij. Ook na ons gaat het leven verder.

Als ik ooit mijn leven in de handen van God mag leggen, is het aan wie dan leeft om verder te doen. En ik geloof met heel mijn hart dat ze dat goed zullen doen. In elk geval niet slechter dan wij. En dat is een goed begin.

(Afb. van Beáta Komorníková via Pixabay)

1 reacties op “Na ons”

  1. Pia Dewaele schreef:

    Mooi stukje, Kolet! Geen wanhoop dus, maar vertrouwen en veel geduld…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.