Kolet Janssen

auteur

Schatten in de kelder

10 november 2020

Kleinzoon komt een dagje spelen nu de scholen dicht zijn. Ik stel voor om de knikkerbaan op te diepen of het oude Thunderbirds-eiland dat nog van zijn oom is geweest. Maar hij weigert beleefd.

‘Ik heb mijn Beyblade bij, oma. Daar ga ik heel lang mee spelen.’

Mijn parket blijkt een heel geschikte ondergrond voor zijn hippe tol. Telkens weer lanceert hij het ding, vanuit verschillende hoeken. Hij levert hardop commentaar op de snelheid en de duur van het draaien.

‘Eigenlijk heb ik een arena nodig’, zegt hij na een poosje. Op mijn vraag hoe die arena er moet uitzien, krijg ik een hele beschrijving. Plat, maar niet helemaal, met een niet te hoge rand, met een oppervlak zonder groeven of bulten. We proberen een tafeltje uit en een dienblad, maar hij is niet helemaal tevreden.

Dan denk ik opeens aan de grote houten schaal die ik lang geleden uit Zuid-Afrika meezeulde. Glad en uit één stuk hout, licht gewelfd bovendien. We gaan op jacht in de kelder. Daar vinden we de schaal bovenop een kast. Ik veeg hem schoon en we dragen hem naar boven.

Kleinzoon lanceert zijn tol.

En wat blijkt? Al die tijd had ik, zonder het te weten, een perfecte Beyblade-arena in huis.

Gelukkig helpt mijn kleinzoon mij met het ontdekken van mijn eigen schatten.

2 reacties op “Schatten in de kelder”

  1. Brigitte Puissant schreef:

    Prachtig!

  2. Noël Tobback schreef:

    Voor mij zijn deze berichten schatten in de kelder. Ik had ze dus eerder kunnen vinden hebben. In de vele reacties op Fb zie ik een korte waardering en soms voel ik me een beetje pedant dat ik veel schrijf. Wel ik voel me als ‘ kleinkind’ dat iets vindt en dat in mezelf. Er zijn de woorden waarin ik veel voor mezelf in een taal verwoord eventueel voor anderen ook. Ik denk altijd aan de dialoog, of het confronterend overkomt weet ik niet. Ik wil dus mijn taal op peil houden. Anderzijds de schatten van mijn aloud geloof. Ik had al iets met God van in de kleuterklas. Thuis hebben ze me dat goddank ook niet onthouden. Het doet me aan als een herkenning als ik daarover iets nieuws vind. Ik weet er nog lang niet alles van ook al ben ik er al een heel leven mee bezig.
    Inderdaad, de waarheid komt uit kindermond.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.