Kolet Janssen

auteur

Schrikkelen

29 februari 2024

En zo schuifelen we verder. Langs de warmste februarimaand sinds de waarnemingen. Naar wie weet welk weerrecord nog verderop in het jaar. Met zowaar een extra dag vandaag, een dag er helemaal gratis bovenop. Een schrikkeldag.

Schrikkelen heeft niets te maken met schrikken, zoals ik spontaan dacht. Zo van: help, is het vandaag niet 1 maart? Hoezo 29 februari? Neen, schrikken betekende oorspronkelijk springen of een sprong vooruit maken. En dat doen we dus vandaag. We maken een sprong om iets duisters in te halen, zodat we in het grote sterrenbeeld weer op schema zitten. Het is echt een dag voor de goede zaak, voor het algemeen belang, voor het grotere geheel.

Wat doe je op zo’n extra dag? Gewoon hetzelfde als altijd? Dat is zonde van de moeite en de tijd. Je moet natuurlijk gewoon eten en slapen, aankleden en tandenpoetsen, werken en iets leuks doen. Maar daarnaast wil ik toch een beetje zweven in het kosmische besef dat we vandaag alles in het teken stellen van de grote harmonie. Eén keer om de vier jaar moet je daar plechtig werk van maken.

Daar hoort een Boeddha-achtige glimlach op mijn gezicht bij, een minzaam knikken naar iedereen die vandaag mijn pad kruist, een onthechtheid die me in staat stelt om alle dagelijkse problemen tot hun ware proporties te herleiden. Want ach, wat betekent dat allemaal in het licht van de grote sprong voorwaarts die we vandaag maken?

Zo schrikkel ik me doelbewust in de richting van maart. Want dat klinkt toch alvast een beetje als lente, hoeveel buien en grijze wolken we ook nog boven onze hoofden moeten laten hangen. Geen nood, we schrikkelen er ons wel doorheen.

(Photo by frank mckenna on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.