Kolet Janssen

auteur

Theorie en praktijk

9 november 2023

Welke kleur geef ik de muren? In welke kleur koop ik gordijnen of kussens voor op de bank? Op welke kleur raak ik niet zomaar uitgekeken?

Vroeger was het simpel. Op de vraag naar mijn lievelingskleur antwoord ik al decennialang ‘geel’. Bij ‘mens-erger-je-niet’ of ‘ganzenbord’ krijg ik altijd de gele pion. Makkelijk, want zo hoef ik er niet over na te denken.

Maar is dat ook echt de kleur die ik het mooiste vind?

In een weekblad lees ik een advies dat me wel handig lijkt. ‘Trek je kleerkast open en kijk wat daarin de dominante kleur is.’ Dat gaat bij mij eerder in de richting van ‘vijftig tinten blauw’.

Maar vooral de pragmatische aanpak steelt mijn hart. Bij kleuradvies gaat het dus niet om grote theorieën over lichtinval of huidtype. Je kunt gewoon kijken naar wat je doet. Want dat vertelt altijd wie je ten diepste bent.

Welke sport ga je kiezen? Welk boek neem je mee op reis? Wat wil je graag cadeau krijgen? Wie zijn je vrienden? Wat vind jij echt lekker? Denk er allemaal niet te lang over na. Kijk gewoon naar wat je al jaren met plezier doet, koopt of leest. Meestal zegt dat genoeg.

‘Ik zou toch meer moeten…’, hoor je mensen vaak zeggen. Vul zelf maar in: wandelen, bakken, naar de film gaan, sporten, lezen… Maar als het er blijkbaar al jaren nauwelijks van komt, is het misschien gewoon omdat het je niet ligt.

Kijk naar wat je wel doet. Wellicht zijn dat ook de dingen waar je warm voor loopt.

(Photo by David Clode on Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.