Kolet Janssen

auteur

Tussen niet meer en nog niet

8 oktober 2020

Mijn nichtje van twaalf heeft eindelijk haar plechtige communie gedaan. Het was uitgesteld van het voorjaar, toen de kerken dicht waren, tot vorig weekend. Nu was er een viering met heel weinig interactie. En het eigenlijke vormsel volgde pas enkele dagen later. Elke bubbel kreeg welgeteld drie minuten bij de vormheer. Bij dat relaas moest ik onwillekeurig aan de carwash denken.

Een feest was er ook ditmaal niet bij. Familie samenbrengen, zelfs in een grote woonkamer, is geen goed idee in deze tijden. Ze kreeg wel geld en cadeautjes, maar het was allemaal toch een beetje sip. Haar ouders beloofden haar een feest als alles voorbij zou zijn, voor haar plechtige communie en tegen die tijd twee verjaardagen samen.

Op de dag van het vormsel ging ze op restaurant, met haar ouders, haar peter en haar meter. Ze keek niet blij toen ze erover vertelde.

‘Dat is toch leuk’, probeerde ik.

‘Ja, sorry hoor, ik vind die mensen wel lief. Maar ze zijn wel volwassen, hè!’ riep ze uit.

Ik lachte, omdat ze de term ‘volwassen’ duidelijk liet klinken als een lelijk woord. Hoe lang zal het nog duren voordat ze ook zichzelf tot de volwassenen gaat rekenen?

Twaalf is er net tussenin. Nog even mee op de glijbaan met kleinzoon van zeven in de speeltuin, maar daarna samen met mij een boekje lezen op de bank. Met één oog meekijken naar een tekenfilm voor kleintjes, nog even met het Playmobilhuis spelen, maar echt lang lukt dat niet meer.

Nog niet helemaal kunnen kiezen voor wat komt, en niet meer echt thuis zijn in wat was. Mijn nichtje weet dat feilloos te combineren. En zo wordt ze beetje bij beetje volwassen. Over dat vormsel denkt ze later nog wel eens na.

(I wonder, IDGP)

2 reacties op “Tussen niet meer en nog niet”

  1. Trees Vandenbussche schreef:

    Ik moet hier spontaan denken aan het lied ‘Meisjes van dertien’ van Paul van Vliet. Die zijn weliswaar een jaartje ouder dan je nichtje maar echt ‘er net tussenin’ waar jouw nichtje -gelukkig- nog even kind is.

  2. Gil Vander Heyden schreef:

    Mooi, Kolet!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.