Kolet Janssen

auteur

Vader met vallen en opstaan

14 juni 2020

Veel kinderen hebben in de afgelopen coronamaanden hun papa op een heel andere manier leren kennen. Hun mama misschien ook, maar vandaag mogen we het even over papa hebben. In veel gezinnen is papa nog meer in zijn werk verzonken dan mama. Vaak is het mama die de regie van het huishouden in handen heeft, ook als papa zijn evenwaardige steen bijdraagt in de uitvoering. Zelfs in lockdown ging dat soms verder, met papa ergens hoog op een zolderkamer achter de computer. Maar in veel gezinnen was papa opeens veel aanweziger en dichterbij dan de kinderen gewend waren.

Het waren vreemde tijden. Niet meer elke ochtend haasten om tijdig de deur uit te zijn. Niet meer alles klaarleggen om zeker niets te vergeten voor de zwemles, de voetbaltraining of de muziekles. Papa hoefde enkel nog de trap op om te gaan werken en weer af om ‘thuis’ te zijn.

De kinderen maakten papa mee als hij tevreden was over iets wat gelukt was, gestresseerd over uitvallende verbindingen of misverstanden met collega’s, moe en kribbig als hij aan het einde van zijn energie was, min of meer geduldig als hij hen iets probeerde uit te leggen van hun schooltaken, gek en uitgelaten als hij er even allemaal genoeg van had. Hoe moeilijk de situatie ook was, in heel wat gezinnen bracht het kinderen en ouders wat dichter bij elkaar. Ze moesten het samen rooien, met vallen en opstaan. En ondanks alle angst en spanningen was dat vaak ook heel gezellig.

In veel gezinnen is papa regelmatig van zijn voetstuk gevallen. Papa kon het ook niet oplossen, hij wist ook niet hoe het verder zou gaan. Maar papa bleef wel elke dag opnieuw proberen. Hij bleef er de moed inhouden en de kinderen aan het lachen maken. Hij bleef leuke dingen verzinnen om te doen. Hij liet hen niet in de steek.

Kinderen die dat hebben meegemaakt met hun papa, kunnen geloven in een God die Vader is. Geen God die in een handomdraai alle problemen oplost en alle ellende wegtovert. Maar een God die bij ons blijft, door dik en dun, ondanks alles. Die ons elke dag weer aanport om er het beste van te maken. Die hoopt dat we zullen durven om op hem te gelijken. Een God die we Onze Vader noemen.

Gelukkige Vaderdag, God. En gelukkige Vaderdag aan alle papa’s die soms een beetje op God lijken.

(Kerknet.be 14 juni 2020, afb. van Daniela Dimitrova via Pixabay)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.